loader
Foto

"Oamenii și legea": despre contractul de donație

Luni, 27 mai, ora 13:00, aţi putut afla despre ce este contractul de donație și cum se poate anula, urmărind o nouă ediție a emisiunii "Oamenii și legea" la TVR 1.

 

Ce este contractul de donație? Care sunt obligațiile donatorului și donatarului? De ce acte avem nevoie și în ce constă procedura de încheiere a unui astfel de contract? Se poate revoca sau anula? Cu ce costuri?

(w882) invitata

De la ora 13:00, invitata Mihaelei OLARU este Camelia TĂRĂCILĂ, notar.

(w882) invitata s

Contractul de donație este acel mod de transmitere a dreptului de proprietate asupra unui bun mobil sau imobil prin care una dintre părți, în mod dezinteresat și gratuit, fără a primi ceva în schimb, transferă altei părți proprietatea asupra bunului său sub sancțiunea nulități absolute. Contractul de donație se încheie numai în fața notarului public în formă autentică, indiferent dacă bunul donat este imobil sau mobil. Donația este irevocabilă, excepție făcând donația între soți care este revocabilă atâta timp cât căsătoria există. Totodată, donația își produce efectele de la momentul la care este încheiată și poate fi făcută cu instituirea unei anumite sarcini celui care primește bunul.

(w882) olaru si i

Donația poate fi indirectă, de exemplu atunci când prin renunțarea la un drept, sau prin iertarea unei datorii, o anumită persoană beneficiază de acel beneficiu. De asemenea, donația poate fi deghizată, adică ascunsă sub forma unui alt act juridic cu titlu oneros, de exemplu o vânzare fictivă între părinți și copii care de fapt este o donație.

(w882) invitata 4

Ca orice contract și donația are nevoie de consimțământul a cel putin două părți. Respectiv dorința donatorului de a gratifica și dorința donatarului de a primii donația. Acordul de voință trebuie să se întregească cu scopul de a încheia contractul de donație. Mai mult decât atât, acest consimțământ nu are voie să fie viciat. Viciile sunt eroarea, dolul, violența și mai nou, leziunea.

(w882) Olaru

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

Echipa emisiunii:

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
  • Raluca AMZĂR

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

Mihaela GRECU

FILM.TVR.RO

Logo

 
Pensia - un drept câștigat

Pensia - un drept câștigat

publicat: Marţi, 18 Iunie 2024

Aţi primit decizia de pensionare şi sunteţi nemulțumit cu privire la suma de bani care v-a fost calculată? Nu v-au fost luate în calcul toate ...

„Vară pentru voi!”: Babasha și concertele Coldplay de la București | VIDEO

Prima ediție din noul sezon ne găsește divizați: a fost sau nu a fost rasism pe Arena Națională, la concertul Coldplay? Mai mai multe în ediția ...

În premieră la TVR 1: „Război şi pace”, ecranizare BBC din 2016

Pe măsură ce conflictul Rusiei cu Napoleon atinge apogeul, cinci familii aristocratice se confruntă cu întâmplări pe cale să le schimbe viaţa ...