loader

O nouă călătorie în jurul lumii cu documentarele 360°-Geo

RECOMANDARI

În săptămâna 28 martie-1 aprilie, de la ora 17:00, la TVR 2, TVR HD  şi pe TVR+, urmărim cinci documentare fascinante realizate de jurnaliştii de la Arte France.

 

Kiruna – Trenul legendar (luni, 28 martie, ora 17:00)

Steingrimm Snäve este norvegian, iar Hjördis Matti este suedeză. Punctul comun este pasiunea pentru meseriile lor: el este inginer, ea este şef de gară. Steingrimm a hotărât să-şi îndeplinească visul: să plece spre Suedia călătorind cu una dintre locomotivele legendare cu abur ce transportau minereul de la Kiruna. Hjördis pleacă în celălalt sens şi cei doi speră să se întâlnească la jumătatea drumului, la graniţa dintre Suedia şi Norvegia.

Acest tren a cunoscut o istorie turbulentă; din 1900, sute de muncitori au început să lucreze la drum. Au trebuit să dinamiteze secţiuni întregi din rocă pentru a pune şinele, iar butoaie întregi de ciment au fost aduse prin fiordurile din zonă, fiind ridicate de-a lungul falezei. Noile locomotive, compuse din două elemente, permit formarea unor trenuri cu 68 de vagoane care pot transporta până la 8500 tone de magnetit. (Kiruna, le train de grand nord, Franţa-Germania, 2011)


Călugării budişti din Calmîchia (marţi, 29 martie, ora 17:00)

În sudul Rusiei, în nord-vestul mării Caspice, trăiesc calmîcii, singura populaţie majoritar budistă din Europa. Calmîchia este o republică independentă acoperită de stepă, iar populaţia sa este foarte redusă numeric. Practicarea budismului a fost recunoscută oficial numai după dezmembrarea Uniunii Sovietice. (Les moines bouddhistes de Kalmoukie, Franţa-Germania, 2011)

Tunisia-Secretele pescarilor de caracatiţe (miercuri, 30 martie, ora 17:00)

De la caracatiţa uriaşă din romanul lui Jules Verne până la Scylla, nimfa transformată în monstru marin din Odiseea lui Homer, în jurul a puţine vieţuitoare din mări şi oceane s-au ţesut atâtea legende. În plus, în bazinul Mediteranei, această moluscă reprezintă o importantă sursă de venituri.

Pescuitul cu vasul de lut-tehnică ce datează din epoca romană-se pratică încă în Tunisia: pescarii coboară nişte amfore din argilă pe fundul mării. În ele intră caracatiţele, cărora le place să se ascundă ca să-şi pândească prada. (Tunisie, les secrets des pecheurs de poulpes, Franţa-Germania, 2012)

Ultimii urangutani din Sumatra (joi, 31 martie, ora 17:00)

În Sumatra mai există circa 6.000 de urangutani. Conform celor mai pesimiste estimări, în următorii 10 ani, şansele de supravieţuire a speciei sunt foarte reduse. Habitatul natural al maimuţelor scade tot mai mult în faţa plantaţiilor de palmieri de ulei, care acoperă circa 70% din arhipelagul indonezian.

În plus, o mare parte din populaţie are tendinţa de a considera aceste primate sursă de distracţie, şi nu drept un patrimoniu naţional ce trebuie apărat. Mentalităţile se schimbă, dar încet, şi e poate deja poate prea târziu pentru marile maimuţe. (Les derniers orang-outangs de Sumatra, Franţa-Germania, 2011)

Vasul centenar de pe Lacul Tanganyika (vineri, 1 aprilie, ora 17:00)

Lacul Tanganyika fără vasul Liemba ar fi de neconceput. De peste 20 de ani, căpitanul Titus Benjamin conduce acest bătrân pachebot. Vasul a fost construit acum aproape un secol la Meyerwerft, un şantier naval din Papenburg, în nordul Germaniei. Botezat atunci Graf von Götzen, era folosit pentru a transporta mărfuri şi trupe.

Acum, fără acest vapor, nu s-ar putea efectua niciun fel de transport pe lacul Tanganyika, cel mai lung lac de apă dulce din lume. La fiecare două săptămâni, acest vas vechi se aruncă în larg pentru călătoria care durează cinci zile şi patru nopţi, asta în cel mai bun caz. Echipa 360°-Géo urmăreşte acest cabotaj incredibil, între Tanzania şi Zambia.   (Le navire centenaire de Tanganyika, Franţa-Germania, 2012)


 
Cosmin Băleanu: „Cel mai mult la ora de sport de la școală îmi plăcea că... exista!”

Cu „Ora de sport”, emisiunea matinală care dă tonul zilei iubitorilor de sport, Cosmin Băleanu și Marian Olaianos ne promit un start în forță zi ...

Cu iubire, despre meşteşuguri încă vii şi salvatori de suflete, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Ilinca Ciobanu şi echipa „Exclusiv în România” ne propun să cunoaştem „Argeșul oamenilor care salvează”. O călătorie în tihnă, pe ...

Conf. univ. dr. Oana Băluță (SNSPA): Votul de duminică este un moment crucial, în care putem alege democrația sau iliberalismul

Turul al doilea al prezidențialelor din 18 mai reprezintă o alegere între democrație, oricât ar fi de vulnerabilă, și un regim iliberal, ...