loader
Foto

O incursiune în expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, de la Timișoara, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 22 mai, de la ora 19.54, TVR Cultural a redifuzat documentarul dedicat expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, curatoriată de Doina Lemny, cercetătoare la Centre Pompidou din Paris. O producție TVR Timișoara.

 

Expoziția dedicată lui Brâncuși, care a fost organizată la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, a reunit 100 de lucrări importante ale artistului român, între care 22 de sculpturi, 55 de fotografii și 11 desene.

Ghid în culisele expoziției este Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeografă şi cercetătoare la Centre Pompidou din Paris, autoarea unor lucrări de referinţă dedicate lui Constantin Brâncuşi.

Emisiunea este realizată de Ionela Gogoţ.  Imaginea - Marius Danci, Rafael Vasilcin; editor imagine  - Constantin Buţă.

CITIȚI ȘI: SERIA DOCUMENTARĂ „CINE ESTE ROMÂNIA?”: BRÂNCUȘI, „PĂRINTELE SCULPTURII MODERNE”, ÎN 19 FEBRUARIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

Expoziția și-a propus „să ilustreze particularitatea artistului care a reușit să creeze forme pure, eliberate de orice influență. Prin dialogul pe care-l instaurează cu materia care-i permite să extragă esența ființelor și a obiectelor, Brâncuși traversează toate frontierele geografice, istorice, formale, de gen, ceea ce-i asigură un loc aparte, neatașându-l niciunui curent artistic”, au explicat organizatorii.

Urmăriți documentarul mai jos:

Vizitatorii au putut observa diferitele etape de creație ale artistului:  de la operele create sub influența învățământului de la Școala de Arte Frumoase din București, la confruntarea cu sculptura lui Rodin și până la decizia radicală de a abandona modelajul pentru a adopta metoda șlefuirii directe – „ceea ce marchează întoarcerea sa simbolică către artele primitive și îi deschide, în același timp, calea spre modernitate”.

La expoziția ce s-a încheiat la finele lui ianaurie 2024 au participat peste 100.000 de oameni, fiind împrumutate exponate de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare.

Urmăriți mai jos un reportaj din decembrie 2023, de la Muzeul de Artă Timișoara, cu impresii ale vizitatorilor expoziției dedicate lui Brâncuși:

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Trei documentare despre scriitorul Matei Vișniec, de Ziua Franţei, la TVR Cultural

Duminică, 14 iulie, de Ziua Franţei, TVR Cultural a programat trei producţii TVR Iaşi de colecţie, despre scriitorul Matei Vişniec.

În pădurea Mârzeşti va fi inaugurat, în luna septembrie, un traseu tematic pentru a marca 80 de ani de la Operaţiunea Iaşi – Chişinău. Detalii ...

Drama premiată „Spirala”, despre dificultatea de a lăsa în urmă trecutul, în 15 iulie, la TVR Cultural

Între 15 și 21 iulie, telespectatorii TVR Cultural pot urmări dramele „Spirala” (2021), „Epava” (2019) și „Monștri.” (2019) și comedia „Pâine, ...