O băimăreancă din Finlanda, invitată la „Politică şi delicateţuri”

TVR.RO | Vineri, 24 Aprilie 2020
Narcisa Suciu a acceptat invitaţia lui Mircea Dinescu la „Politică şi delicateţuri”. Duminică, 26 aprilie, la ora 14.30, la TVR 1 revedem ediția în care poetul a gătit pentru interpreta originară din Maramureș.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Întotdeauna am visat să iau masa cu o finlandeză şi iată, mi s-a îndeplinit visul, chiar dacă finlandeza e născută prin Ardeal”, a exclamat Mircea Dinescu la întâlnirea cu băimăreanca Narcisa Suciu.

Mircea Dinescu a fost secondat în bucătărie de o româncă stabilită în urmă cu mai mulţi ani în Finlanda.

(w640)

De peste zece ani, cântăreaţa Narcisa Suciu locuieşte împreună cu familia în Finlanda, dar a venit în ţară să își viziteze familia, ocazie cu care a acceptat cu plăcere şi invitaţia lui Mircea Dinescu. Mândru nevoie mare de noua sa descoperire - puiul bio dependent de iarbă şi grăunţe - poetul l-a scăldat în zeamă de portocală şi l-a aşezat pe un pătuţ de mazăre. Nici mazărea nu a fost una oarecare, ci a fost preparată tot după o reţetă inventată de Dinescu, la tigaie, fără apă, ci doar cu ulei, roşii şi ghimbir confiat.

(w640)

Pricepută într-ale bucătăriei, Narcisa i-a povestestit gazdei sale despre ce găteşte în Finlanda, despre ingredientele specifice locului şi tradiţiile culinare din zona în care locuieşte. „Cu Narcisa am avut o revelaţie, pentru că poetul meu preferat este Ion Barbu, marele matematician şi poet genial, şi chiar m-a obsedat poezia lui cu Riga Crypto şi Lapona Enigel! În plus, întotdeauna am visat să iau masa cu o finlandeză şi iată, mi s-a îndeplinit visul, chiar dacă finlandeza e născută prin Ardeal”, a glumit Dinescu.

(w640)

În emisiune, cei doi au savurat un pahar de vin, au gustat din mâncarea proaspăt gătită şi, din când în când, s-au oprit să îl asculte pe Gogu Iancu de la Poiana Mare. Telespectatorii TVR 1 au fost poftiţi la o ediție Politică şi delicateţuri în care Narcisa Suciu a vorbit cu sinceritate despre începuturile carierei sale, familie, soţul său finlandez şi despre cum este viaţa departe de ţară. Iar Dinescu i-a gătit un pui cu mazăre cum nici Finlanda n-a văzut!

***

Despre cântăreaţa Narcisa Suciu

(w235)

Narcisa Suciu s-a născut pe 27 ianuarie 1975, la Baia Mare şi a lansat până în prezent şase albume muzicale. Printre premiile obţinute de artistă se numără: trofeul Festivalului internațional de interpretare Ursuleţul de Aur – obţinut în 1991, iar în 1997 - locul 3 la Festivalul Cerbul de Aur. În 2010, Narcisa Suciu a părăsit România pentru Finlanda, unde s-a căsătorit şi locuieşte cu familia ei.

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1 HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

TVR +
Canalul TVR YouTube