Narcis Şelaru: „Mondialul de fotbal - cel mai frumos eveniment sportiv din lume”

TVR.RO | Vineri, 18 Noiembrie 2022
„Îmi aduc aminte că la Mondialul din Africa de Sud am avut lupte grele cu un adversar greu de ignorat, la fiecare meci. Numele său: vuvuzela”. Cum va fi la CM FIFA 2022 din Qatar – vedem din 20 noiembrie, în direct la TVR.

Cupa Mondială FIFA Qatar 2022 ne oferă o lună fotbal spectacol, cu vedete, goluri şi suporteri înfocaţi. Despre experienţa la microfonul unei competiţii de asemenea amploare cum este Cupa Mondială şi la ce să ne aşteptăm în următoarea lună de fotbal, ne vorbeşte comentatorul sportiv Narcis Şelaru, unul dintre trimişii speciali ai TVR în Qatar, unde face echipă cu Emil Hossu-Longin, Cristian Mîndru şi Dragoş Bocanaciu.

Argumentele lui Narcis Şelaru pentru a nu pierde spectacolul de la Cupa Mondială FIFA Qatar 2022: „Pentru că totul este la superlativ. E cel mai frumos fotbal din lume, văzut o dată la 4 ani, cele mai tari echipe, toate marile vedete, cele mai frumoase galerii şi tribune. Am fost la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice şi doar la un Mondial şi pot spune că Mondialul de fotbal este cel mai frumos eveniment sportiv din lume!”.​

Iar despre ce înseamnă să comentezi o competiţie de asemenea anvergură, cum este un campionat mondial de fotbal, Narcis Şelaru povesteşte: „De multă vreme, la astfel de evenimente nu mai există cabină. Postul de comentator este total deschis – sigur, la acest nivel, arenele sunt acoperite. Tocmai de aceea, comentatorul simte perfect vibraţia tribunei, emoțiile sunt mai intense, mai uşor de exprimat decât dacă ai fi închis între patru pereţi, în studio. Pregătirea este una de durată, în care trebuie să aduni date noi despre jucători, dar şi despre echipele implicate. Trebuie să dozezi informațiile, să ştii când să le folosești, să ştii când să ridici tonul, când să fii mai calm, să ştii când să taci, pentru a nu obosi telespectatorul. Rolul comentatorului este uriaș în meci. Gândiți-vă câţi oameni muncesc în TVR pentru acest eveniment... Cât de mulţi bani a costat instituția achiziţia World Cup... Orice greșeală a ta se răsfrânge nedrept şi asupra colegilor.

Eu voi comenta în Qatar 12 meciuri în 12 zile; nu va fi deloc ușor pentru nici unul dintre cei patru comentatori, dar sunt convins că, în final, va fi bine, iar audienţele vor fi cele așteptate. Cât despre experienţe inedite, îmi aduc aminte că la Mondialul din Africa de Sud am avut, la fiecare meci, un adversar cu care am avut lupte grele. Numele său - vuvuzela. Când 70-80 de mii de oameni suflau în acelaşi timp în vuvuzele, din studio mi se striga mereu: Vorbeşte mai tare, nu te auzi!. Şi, uite aşa, suflau ei, ţipam şi eu, meci de meci, minute întregi. Terminam meciul aproape fără voce şi a doua zi urma altul”...

Din 20 noiembrie până în 18 decembrie, Televiziunea Română transmite în direct şi în exclusivitate cea mai iubită întrecere sportivă a planetei. Transmisiile live dedicate Cupei Mondiale de Fotbal - FIFA Qatar 2022 vor putea fi văzute la TVR 1 şi TVR 2.

Mai multe informaţii şi programul actualizat al evenimentului găsiţi accesând sport.tvr.ro. ​

TVR +
Canalul TVR YouTube