loader
Foto

Galerie foto

Mica Românie din Elada

Duminică, 19 mai, de la ora 14.30, la TVR i, vă invităm să urmăriți o ediție "Actualitatea TVR i" despre comunitatea românească din Grecia.

 

În zona metropolitană a Atenei locuiesc aproape patru milioane de oameni - o treime din populația Greciei.

La numai 15 kilometri de Capitala Eladei, în localitatea Aspropyrgos există de nouă ani o asociație românească dedicată comunității de aici - Asociaţia Româno-Elenă de Prietenie şi Dezvoltare “Sfinţii Constantin şi Elena”. După cum spune chiar numele acesteia, a fost înfiinţată cu scopul de a păstra identitatea și pentru a sădi în ființa copiilor de origine română conștiința că sunt români.

(w882)

De curând a fost mare sărbătoare pentru Asociația de Prietenie şi Dezvoltare “Sfinţii Constantin şi Elena” din localitate si cei ai Uniunii Elene din România. La sediul Centrului Cultural din Aspropyrgos a fost inaugurata Biblioteca de carte româneasca ”Ploiești”. Acest eveniment de succes nu este deloc întâmplător. Este rezultatul și încununarea unor acțiuni derulate pe parcursul ultimilor patru ani, de când  orașele Aspropyrgos din Grecia și Ploiești din România sunt înfrățite. Înființarea acestei instituții, a fost posibilă grație implicării domnului Dragoș Gabriel Zisopol – președintele Uniunii Elene din România.

(w882)

Dorind amenajarea unei biblioteci în Aspropyrgos, care să reprezinte un centru de cultură şi civilizaţie românească, Uniunea Elena din Romania – prin filiala Prahova s-a implicat, anul trecut, la Ploiești, într-o campanie de strângere a fondului de carte, în limba română. Inițiativa a avut la bază și faptul că în orașul grecesc este prezentă o importantă comunitate de români, copiii acestora urmând cursuri în limba maternă.

La manifestarea găzduită de Centrul Cultural au participat o serie de oficialități românești și elene, iar partea artistică a fost susținută de Ansamblul Kymata al Uniunii Elene din România – filiala Prahova și Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești prin Orchestra populară „Flacara Prahovei” și diverși soliști.

(w882)

Seara a continuat cu ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de Onoare al orașului Aspropyrgos domnului Dragos Gabriel Zisopol, presedintele al Uniunii Elene din Romania. Conducerea primăriei din localitatea grecească considera ca domnul Zisopol a acționat hotărâtor pentru ca obiectivele celor patru axe principale ale Convenției de înfrățire dintre Ploiesti și Aspropyrgos - cultură, învățământ, social și dezvoltare economică, să fie realizate cu succes.

Seara s-a încheiat pe ritmurile muzicii grecești, care i-a reunit pe toți cei prezenți.

(w882)

Invitați:

· E.S LUCIAN FĂTU – amasadorul României în Republica Elenă

· NIKOLAOS MELETIOU – primar Aspropyrgos

· DRAGOȘ GABRIEL ZISOPOL – președinte Uniunea Elenă din România  - filiala Prahova

· MARIANA CONDURARU – președinte Asociația Româno - Elenă de Prietenie şi Dezvoltare “Sfinţii Constantin şi Elena”, Aspropirgos

* * *

Producător tv

Roxana Gheorghe

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...