Prima femeie dirijor a Big Band-ului Radio România este invitata Loredanei Negrilă la „Brilliant”. Emisiunea - pe 10 februarie, de la ora 14.30, la TVR INFO.
Ce au în comun orchestre simfonice de excepție, big band-uri de renume în universul jazzului, artiști consacrați precum Loredana, Voltaj, Connect-R sau Berti Barbera, o trupă rock rebelă, un film mut vechi de 100 de ani și o poveste emoționantă? Ei bine, toate se leagă printr-un nume – Simona Strungaru. Unul dintre cei mai compleți și complecși muzicieni ai momentului, un creator de punți muzicale între lumi aparent paralele, prima femeie dirijor a Big Band-ului Radio România, Simona Strungaru este „Brillianta” săptămânii la TVR INFO. Ca de obicei, realizatoarea şi moderatoarea Loredana Negrilă ne aşteaptă şi sâmbătă, 10 februarie, de la ora 14.30, la o nouă ediţie „Brilliant”.
Și-a început călătoria muzicală pe când avea doar 4 ani. Părinții au ales pentru ea pianul. Și-au dat seama că are și talent, și potențial, așa că au mers pe drumul acesta foarte convinși că va face performanță. Evident, pe atunci, ea nici nu știa ce înseamnă cuvântul performanță, dar a fost imediat fascinată de sunete și de combinația lor, de experiența minunată pe care o trăia atunci când se așeza la pian.
„Astăzi, se prezintă simplu: sunt Simona Strungaru, pianist. Asta deși, de atunci și până acum, în neobosita ei călătorie și-a extins mult orizonturile artistice, devenind nu doar un virtuoz al pianului, ci și o dirijoare foarte apreciată, un orchestrator și compozitor impresionant, recunoscut pentru pasiune și măiestrie dar, mai ales, pentru armoniile captivante și operele ce sparg deseori tiparul. A devenit o artistă versatilă, inovatoare și curajoasă, pentru că nu s-a temut niciodată să exploreze diferite dimensiuni ale muzicii, de la muzica simfonică, contemporană sau jazz până la muzica de film sau etnofolclor”, o prezintă Loredana Negrilă pe invitata sa de sâmbătă.
Simona Strungaru mărturiseşte că şi-a dorit să se îmbogăţească şi cu experienţa de a studia la Conservatorul din Amsterdam, pe lângă Universitatea Națională de Muzică București. Tot la Amsterdam a şi dirijat pentru prima oară un Big Band. A participat la cursuri de măiestrie cu pianiști renumiți și a câștigat premii importante în competiții naționale și internaționale. Ca solistă, a concertat alături de diverse orchestre și a colaborat cu dirijori de prestigiu. Din 2022 este dirijoarea Big Bandului Radio România.
Pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare, Simona Strungaru este conştientă de importanţa studiilor în străinătate pentru cariera sa ulterioară: „În România, n-aș fi avut acces la o viziune mai largă”, spune ea.
Simona este și dirijor permanent al ansamblului de muzică contemporană SonoMania, cu care a participat la diverse festivaluri. Împreună cu SonoMania a realizat proiectele de operă contemporană „Fidelio ești tu” (2020) și „Opera in Your Pocket” (2022).
O pasionează muzica de film: „Mă atrage cinematografia veche, pentru că oferă mult spațiu pentru muzică”, declară artista, completând: „Muzica lui Morricone îmi dă sentimentul apartenenței la universalitate.” Este de părere că „muzica este cel puțin jumătate din succesul unui film”, iar „succesul muzicii de film stă în adevărul pe care îl transmite”. Recunoaşte că să-şi arate măiestria într-o producţie de amploare: „Mi-ar fi plăcut să compun coloana sonoră pentru Stăpânul inelelor”.
Adeptă a experimentelor compoziţionale şi a inovaţiei, Simona Strungaru se numără printre pionierii realizării de cine-concerte în România. „Mi-am dorit să activez în cineconcerte, pentru că este un nivel superior de experiență”, spune ea.
„Mă bucur atunci când oamenii vibrează cu muzica mea”, îi mărturiseşte artista jurnalistei TVR INFO. Mai multe – sâmbătă, de la 14.30, la „Brilliant”.
Cum ne-a obişnuit, jurnalista Loredana Negrilă ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Urmărim interviul Loredanei Negrilă cu pianista Simona Strungaru pe 10 februarie, ora 14.30, la TVR INFO.