Memorialul durerii – Așezări care s-au opus comunismului

TVR2 | Marţi, 27 Septembrie 2022
"Memorialul durerii" a revenit în grila de toamnă cu o nouă serie de episoade în premieră. Luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

Seria continuă temele abordate anul trecut sub genericul „Așezări care s-au opus comunismului”. Din Suceava în Timiș, din Năsăud în Teleorman, ori din Vrancea în Arad, instalarea comunismului în spațiul rural românesc s-a făcut cu nedreptăți, cu violență, cu crime. Împotriva acestei invazii a răului, sate întregi s-au ridicat la luptă.

Această luptă s-a manifestat diferit, de la refuzul de a preda cotele, la fronde sau, ca gest extrem, înarmarea și retragerea în munți. În unele așezări aceste manifestări au avut un caracter general, în sensul în care mare parte din localitate se îndrepta împotriva noului regim. Rezistența la comunism apare în România încă înainte ca acesta să se fi instalat oficial, chiar de la intrarea trupelor sovietice pe teritoriul actual al României, în vara anului 1944. Acestor așezări din Bucovina le sunt dedicate primele două episoade ale seriei. Locuitorii din Vicov, Putna ori Voitinel s-au organizat în formațiuni de rezistență în fața tăvălugului sovietic ce a măturat zona încă din iulie 44. Câteva figuri legendare s-au evidențiat în aceste bătălii.

(w640)

Nume ca Macoveiciuc, Cenușă ori Motrescu sunt și astăzi repere în comunele de la poalele Obcinei Mari. Ei sunt însă doar personajele principale ale unui întreg mecanism ce s-a coagulat în jurul lor în acea perioadă. Comunele din această zonă au parcurs anii terorii instalării comunismului în România plătind un important tribut de suferință. Urmașii celor ce au luptat au purtat crucea părinților lor, destinul fiindu-le veșnic retezat numei pentru vina de a fi fiii taților lor.

Memorialul durerii – Așezări care s-au opus comunismului, un serial de Lucia Hossu Longin

Producător: Alexandru Munteanu

 

 

TVR +
Canalul TVR YouTube