loader
Foto

Galerie foto

Medici care schimbă lumea

În ediția de luni, 30 ianuarie, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflăm despre importanța cercetării medicale în lupta pentru viaţă, dar și despre virușii și bacteriile în era SARS-CoV-2. De la ora 19:00, la TVR Internațional.

 

* Importanţa cercetării medicale în lupta pentru viaţă

Invitat: prof. dr. Ștefan Constantinescu, preşedinte Academia Regală de Medicină din Belgia, președinte Federația Europeană a Academiilor de Medicină, membru al Institutului Ludwig pentru Cercetarea Cancerului& Institutul Christian De Duve, Univ. Catolică Louvain, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România

(w882)

Cercetarea medicală are o valoare imensă la nivel de societate. România ar fi bine să țină pasul cu restul lumii. Studiile clinice contribuie semnificativ la sănătatea și bugetul unei țări şi aduc beneficii pentru întregul sistem. Cercetând, s-au descoperit terapii care, în prezent, sunt standard pentru diferite afecțiuni. Se descoperă alte şi alte informații legate de boli, factori de risc, planuri de tratament sau costuri. Abordările existente ale cercetării oferă perspective complementare la nivel mondial. Aflăm care sunt cele mai importante cercetări la care a fost părtaş invitatul nostru.

* Războiul cu SARS-CoV-2

Invitat: din Timișoara, prof. dr. Virgil Păunescu, prof. de imunologie, coordonator Centrul OncoGen, vicepreședinte Academia de Științe Medicale

(w882)

O pandemie poate fi închisă doar dacă populația trece prin boală sau este vaccninată și astfel se dobândește memorie imună. Vaccinurile pe bază de anticorpi au redus mortalitatea și infecțiile grave însă omenirea se poate confrunta oricând cu o altă variantă agresivă a virusului  SARS-CoV-2.

* Virușii și bacteriile în era SARS-CoV-2

Invitat: conf. univ. dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase

(w882)

Cu o experiență didactică de aproape 20 de ani, din 2016 dr. Enache predă medicină şi studenților italieni, în limba română, la ei acasă, așa cum predă și la Facultatea de Medicină din România. În 2021, s-a bucurat de abolvirea primei promoții de medici italieni școliți românește. În toamnă, a fost mândru de a doua promoție cu licență dată în limba română alături de absolvenții români ai Universității Dunărea de Jos din Galați. Vorbim despre deosebirea dintre virusuri și bacterii, simptomatologia de bază în infecțiile virale și de frecvența celor de sezon favorizate de oscilații de temperaturi, cum ar fi, gripa. Vorbim despre pandemii și epidemii date de virusuri și suntem foarte atenți  la infecția cu coronavirus care încă există.

 

***

15 ediții speciale dedicate cercetării

(w882)

15 medici români celebri în diaspora fac echipă cu 15 doctori care au ales România şi luptă zilnic pentru pacienţi în ţara care i-a format. Toţi performează şi în cercetare.

"Medici care schimbă lumea. Cercetători în medicină", o campanie marca Un doctor pentru dumneavoastră.

Dincolo de descoperiri răsunătoare și tehnologii inovative în medicină, ne mândrim cu românii de peste granițele ţării, doctori care au revoluționat mapamondul. Suntem sprijin pentru fiecare dintre dvs., împreună cu invitații noștri de renume mondial!

***

Moderator: Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv: Lucian Băbeanu

Producător tv: Monica Ancuța

***

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

 

 

 

 

 
Concert-eveniment în deschiderea grilei de primăvară TVRi

Pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” din Chişinău se vor întâlni mari artişti de pe ambele maluri ale Prutului. Concertul „Limba Română e ...

Atelier de încondeiat ouă | VIDEO

Atelier de încondeiat ouă | VIDEO

publicat: Luni, 27 Martie 2023

Mai sunt trei săptămâni până la sărbătorile de Paște, însă pregătirile au început deja!

Despre Casele din lut, la Forum Economic | VIDEO

Despre Casele din lut, la Forum Economic | VIDEO

publicat: Luni, 27 Martie 2023

Arhitecta Ileana Mavrodin ne-a explicat avantajele caselor din lut la "Forum Economic".