loader
Foto

Galerie foto

MASTER CLASSES “Enescu Experience 2016”, la Casa “George Enescu”

Violonistul Alexandru Tomescu și violistul Cristian Andriș au oferit Cursuri de excelenţă tinerilor violonişti și violiști din comunităţile româneşti - “MasterClasses Enescu Experience", Casa George Enescu Mihăileni Botoșani 2016, Editia a–II-a.

 

Fundația Culturala “REMEMBER ENESCU” si Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni au organizat în perioada 11-17 iulie 2016, o serie de Cursuri de excelenţă pentru tinerii violonişti și violiști din comunităţile româneşti, dar și pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani - “Master Class Enescu Experience, Mihăileni/Botosani 2016. Aceste cursuri au fost oferite de violonistul Alexandru Tomescu alături de lectori cu reputație  internațională, dirijorul Tiberiu Soare, prof. de violă Cristian Andriș, prof. vioară Mihaela Tomescu, arh. Tudor Patapievici, lector branding personal Anca Gheorghe. TVR este şi în acest an partener al proiectului.

(w882)

(w882)

Scopul principal al MasterClass-ului a fost ca, timp de 7 zile, tinerii muzicieni să perfecţioneze tehnica de interpretare prin studiu interpretativ individual personalizat, studiu în grup, demonstraţii de virtuozitate însoţite de prezentări și explicaţii, cursuri de atitudine scenică și stăpânire a emoțiilor, precum și cunoașterea și intelegerea profundă a lucrărilor marelui nostru compozitor, George Enescu. Fiecare participant a pregătit pentru curs cel putin o lucrare semnata de Enescu, istoria muzicii româneşti, viaţa şi opera marelui muzician  George Enescu, pregatirea pentru susținerea concertului final, dar și cursuri despre prezentarea și construcția unui brand personal în lumea muzicală cu exemple și posibilități de promovare media.

(w882)

Proiectul “Master Class Enescu Experience, Mihăileni/Botosani 2016”,Ediţia II este realizat de Fundatia Culturală “Remember Enescu” cu sprijinul Ministerul Afacerilor Externe/Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, BRD- GROUPE SOCIETE GENERALE , Primaria Mihaileni, Televiziunea Română, Radio România.

(w882)

(w882)

(w882)

MasterClass-ul pentru vioară și violă “ Enescu Experience”, editia a II-a, aduce in premiera tineri muzicieni, extrem de talentati, chiar aici, la Mihaileni, in locul in care Enescu a copilarit si a compus lucrari importante. Ce altceva poate fi mai impresionant, mai tulburator pentru un tanar artist decat ocazia de a fi, la propriu, la Enescu acasa, de a intelege si de a trai nemijlocit tot ceea ce l-a inspirat pe marele nostru muzician. Entuziasmul celor din Mihaileni este contagios, in fiecare zi vin tot mai multi copii care vor sa asiste la cursuri. Am avut pregatite pentru ei viori micute, sfert si jumatate, astfel ca au avut ocazia sa cante la vioara pentru prima oara! Aceste cursuri sunt primul pas din seria intreaga de evenimente culturale (cursuri de muzica clasica sau populara, tabere de pictura, ateliere de arta dramatica) pe care le dezvoltam aici, la Mihaileni, la Academia de Muzica si Arte Vizuale George Enescu, a declarat violonistul Alexandru Tomescu.

(w882)

Violoniștii și violiștii participanți la Cursurile de Excelență pentru Vioară și Violă - MASTER CLASSES “ENESCU EXPERIENCE” au sustinut un concert de GALĂ, cu public, în curtea casei lui George Enescu- Mihăileni, în seara de 16 iulie 2016. Tinerii violoniști și violiști au oferit un adevărat regal muzical unui public de peste 100 persoane, într-o interpretare unică a operelor lui George Enescu, Eugene Ysaye și a unor creații proprii ale tinerilor masteranzi.

(w882)

Recitalul s-a încheiat cu o interpretare unică: Passacaglia, de Haendel Halvorsen, cu violonistul Alexandru Tomescu și cu violistul Cristian Andriș

(w882)

Lia Rusu - Studentă Chișinău- “ Întâlnirea cu Alexandru Tomescu a fost una deosebită pentru mine, ca artist și ca student care abia învață. Mereu când venea la noi la Chișinău ne minunea cu sunetul și cu interpretările lui și de această dată mă bucur că am avut această oportunitate să interacționez direct și să ne schimbăm gândurile”.

“Întâlnirea cu Cristian a fost una foarte interesantă și curioasă pentru mine. Mi-a plăcut modul în care își expune gândurile și ce atitudine are față de student. Mi-a plăcut și abordarea sa față de muzică, față de instrument, față de lume.

Andrei Mamarăstudent Londra –“Am învățat multe lucruri practic, am avut ore individuale de vioară și au fost și alte cursuri teoretice despre muzică. Mi-a plăcut foarte mult modul în care ne-a vorbit maestrul Tiberiu Soare despre George Enescu și cele 4 straturi din opera sa: stratul francez, stratul german, stratul românesc si cel bizantin. Am fost surprins că profesorii ne-au vorbit din propria lor experiență și ne-au spus ce dificultăți au întâmpinat. A fost foarte fain.  Pot spune că mi-am făcut noi prieteni în domeniul muzicii, că Masterclass-ul mi-a dat puțin de gândit referitor la faptul că trebuie să ne promovăm mai mult muzica. Eu personal nu prea am cântat muzica românească a lui George Enescu sau Ciprian Porumbescu și eu zic că e un prim pas ca românii din diaspora să promoveze în străinătate muzica clasică românească. Cred că ideea care mi-a rămas din acest Masterclass este să fim noi înșine și să ne bucurăm de muzică.

Ion Moșneagă – elev Londra – “Am venit să iau tot ce e mai bun de la acești doi profesori minunați: Mihaela Tomescu și Alexandru Tomescu. Mihăileni este un loc frumos, relaxant și totodată am lucrat în fiecare zi foarte mult și foarte productiv. Alexandru Tomescu este un violonist cu așa multă experiență, îți arată ce a vrut să spună compozitorul (în lucrările lui), că trebuie să respectăm compozitorul și să interpretăm cât mai frumos și mai expresiv. La început studiezi lucrarea, revezi partitura, o mai asculți și tot așa... Și experiența crește și tu crești și părerile cresc și publicul crește și emoțiile cresc...infinit. “

Irina Vizir - elevă Chișinău – “Cu siguranță am avut o oportunitate și o experiență de neuitat. Mulțumită domnului Cristian Andriș am acumulat foarte multe cunoștințe noi pe care fiecare ar trebui să le acumuleze și cred că orice muzician și-ar dori să petreacă un timp în această atmosferă. Am reținut că artistul trebuie să fie artist pe scenă. “

(w882)

Fundatia Culturală "Remember Enescu"  are drept scop sprijinirea tinerilor muzicieni si crearea de punti de comunicare intre perioada anilor de scoala si cariera de muzician profesionist. Acestea se concretizeaza in numeroase programe de excelentă muzicală, cursuri de maiestrie, seminarii, spectacole, concerte, concursuri, recitaluri şi festivaluri de muzică clasică, atât pentru românii din afara graniţelor ţării, cat şi pentru cetăţenii străini sau cei din diaspora legaţi de comunitatea românească,  care au un rol determinant în promovarea valorilor naţionale.

Alexandru TOMESCU a câștigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dreptul de a cânta timp de  5 ani pe  vioara STRADIVARIUS Elder Voicu.Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de peste patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.

Cu o carieră fantastică în Europa și în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România,  propunând publicului, an de an, în concerte maraton live, in prezentari inovatoare – cele mai ample și dificile integrale pentru vioară solo - Paganini, Ysaÿe,  Bach, Prokofiev sau Enescu.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...