loader
Foto

Maria Cârneci: „Televiziunea Română înseamnă tot, tot în devenirea mea profesională!” | VIDEO

A obținut locul întâi la concursul TVR „Floarea din grădină” şi de atunci duce mai departe cântecul popular de pe meleagurile dâmboviţene. În premieră la TVR Folclor şi TVR 1, pe 24 februarie, Maria Cârneci a fost invitata Iulianei Tudor la „Cu drag... de Dragobete”. Spectacolul folcloric extraordinar a marcat lansarea oficială a postului TVR Folclor.

 

„Pasiunea pentru muzică o am de când eram copil şi cred că am cântat de cum am început să vorbesc. Acest lucru l-am conştientizat abia în primii ani de şcoală, prin participarea mea la serbările şcolare. Totul a venit de la sine, iar eu… m-am trezit cântând!”, mărturisea în urmă cu câţiva ani interpreta de muzică populară Maria Cârneci.

Pe numere real Maria Petrescu, interpreta de muzică populară şi de petrecere Maria Cârneci s-a născut pe 22 martie 1953, în Perşinari – judeţul Dâmboviţa. Artista a copilărit în acelaşi sat în care s-a născut şi Ion Dolănescu şi unde a fost învăţătoare un timp.

Încă de când era în şcoala primară, Maria se prezenta la fiecare concurs de muzică populară. Debutul interpretei s-a produs anul 1979, când a participat la „Floarea din grădină”, emisiune difuzată de Televiziunea Romană. A obținut locul întâi la concursul TVR „Floarea din Grădină” şi de atunci duce mai departe cântecul popular, fiind mereu mândră de meleagurile dâmboviţene şi de darul pe care Dumnezeu i l-a dat, acela de a cânta.

Fiind cea mai mică dintre cei cinci fraţi, Maria a trecut şi prin perioade dificile cu banii. În tinerețe, îşi aminteşte, a trebuit să strângă bani pentru a reuşi să plătească orele de canto.  Dar efortul susţinut i-a fost răsplătit cu vârf şi îndesat, iar Maria Cârneci se poate lăuda că a cântat pe mai toate scenele ţării şi este în continuare une dintre cele mai căutate interprete invitate la petrecerile românilor. Pasiunea ei pentru folclor a rămas constantă, artista având chiar o colecție de peste 100 de costume populare, unele moderne, stilizate, dar și altele foarte vechi.

(w882)

„De Televiziunea Română, prima noastră televiziune, mă leagă foarte multe lucruri, frumoase și dragi, lângă oameni frumoși și profesioniști... Înseamnă tot, tot în devenirea mea profesională”, ne-a spus Maria Cârneci, prezentă la filmările pentru show-ul „Cu drag... de Dragobete”, pe care îl pregăteşte Iuliana Tudor zilele acestea la TVR.

Lansat în urmă cu 23 de ani, programul „Cu drag...de Dragobete” a devenit unul de tradiție în grila de programe a TVR 1 și a adus în atenția publicului tineri artiști deveniți în timp marile vedete de azi. Anul acesta, „Cu drag... de Dragobete” se va desfășura sub forma unei întâlniri relaxate între tineri artiști și vedetele consacrate ale folclorului. Telespectatorii se vor bucura să asculte melodii din repertoriul tinerilor artiști, având ca temă dragostea. Totodată, în platou, printre invitaţii Iulianei Tudor vor fi şi nume mari ale folclorului românesc care ne vor povesti obiceiurile, tradițiile românilor legate de dragoste şi ne vor cânta melodii cu această tematică din zona pe care o reprezintă.

De Dragobete, sau sărbătoarea dragostei, așa cum mai este cunoscută, Maria Cârneci ne va cânta două melodii de dragoste şi dor: ,,Măi neicuță, pentru tine” și „Neică, dorul de-astă vară”'. Înregistrarea spectacolului va putea fi văzută în premieră la TVR Folclor şi TVR 1 chiar pe 24 februarie, de Dragobete.

(w882)

„Înainte se făcea horă şi bal...”. Se mai păstrează tradiţiile de Dragobete?

Am fost curioşi să aflăm dacă în zona Dâmboviţei se mai păstrează tradiţiile de Dragobete... „Se mai păstrează câte ceva din obiceiuri”, a confirmat Maria Cârneci... „dar înainte se făcea horă și bal, unde mergeam însoțite de părinți, frați. Fetele îmbrăcau ii noi, cu modele care mai de care mai frumoase. Se aranjau tinerii, se legau prietenii și chiar căsătorii. Se puneau flori și busuioc sub pernă, ca să-ţi visezi ursitul și multe altele...”, ne-a mai povestit interpreta.

De altfel, melodiile de dragoste ocupă un loc important în repertoriul artistei: „Cântecul de dragoste este unic, foarte frumos și cântă dragostea de mamă, tată, frate, soră sau iubit, drăguț. Sau dragostea pentru copii, de sat, de lume și în general de tot ce ți-e drag și iubești!”, adaugă îndrăgita cântăreaţă Maria Cârneci, care transmite un mesaj şi noului post lansat de Televiziunea Română - TVR Folclor:

„Ca interpret, dar și ca om, noului post de televiziune TVR Folclor îi doresc viață lungă și emisiuni frumoase și de calitate! Iar tuturor celor care slujesc acest post, să fie sănătoși, creativi și exigenți, pentru că acest post ne reprezintă pe noi ca neam! Tradiția, costumul popular și cântecul, toate ne dau identitatea!” (Maria Cârneci)

(w882)

Din 24 februarie, TVR Folclor devine scena românilor, locul în care și tinerii îşi pot face debutul, ca artişti, dar şi unde putem descoperi, alături de mari interpreți şi orchestre consacrate, tinere talente autentice. Lansarea oficială a TVR Folclor se va desfășura în cadrul spectacolului „Cu drag… de Dragobete”, prezentat de Iuliana Tudor, care aduce pe aceeași scenă câteva dintre vocile consacrate ale cântecului popular, vedete autentice și tineri cu voci deosebite.

Logo

 
Trofeul Valea Uzului. Raliul Moldovei, în direct la TVR Iași și TVR3 | VIDEO

De sâmbătă, 27 iulie, în Moldova răsună din nou motoarele mașinilor de cursă.  

Oana Giurgiu ne spune cum a început totul şi ne poveşteşte întâmplări mai mult sau mai puţin de groază din ediţiile "Luna Plină"  de până acum ...

Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...