loader
Foto

Galerie foto

Marea Eclipsă Americană, într-un documentar TVR

Povestea Eclipsei Americane din 21 august şi drumul echipei TVR până la marele moment, într-un documentar difuzat duminică, 17 septembrie, de la 18.40, pe TVR 1.

 

Drumul echipei care a transmis, pe 21 august, Marea Eclipsă Americană pentru telespectatorii TVR a măsurat peste 7.000 de km.

Amintirile şi informaţiile din lungul drum către Marea Eclipsă Americană vor fi prezentate în două documentare TVR – EclipsaAmericană şi Cercetătorii români din America.

(w882) Echipa NAS

Eclipsa din America a fost principalul motiv pentru care echipa mixtă TVR-Revista Ştiinţă şi Tehnică a plecat în „expediţie”, dar nu singurul. Membrii echipei - astronautul român Dumitru Prunariu, profesorul Alexandru Mironov, Cătălin Beldea, Marc Ulieriu, Claudiu Andone, Nicolae Dimaca, Adrian Bănuţă şi Remus Tigoianu – au mers prin universităţile, companiile şi centrele americane ce desfăşoară proiecte de cercetare a spaţiului cosmic.

Vom avea baze pe Marte în 2035-20139, aşa cum îşi propun americanii? Când vom avea primul orăşel pe Marte? Sunt unele dintre temele abordate de echipa de români în discuţiile cu cercetătorii americani.

(w882) Eclipsa de

„Expediţia din America nu înseamnă doar fotografierea eclipsei, ci şi multe întâlniri, discuţii şi conferinţe la care vom cunoaştem cercetători români care lucrează la NASA și SPACE X”, spunea Dumitru Prunariu la plecarea în SUA.

Echipa TVR a aterizat la Los Angeles, a filmat Marele canion şi rezervaţia de sequoia, JPL, California Science Center, acvariul şi Muzeul Pop Culture din Seattele.

(w882) Echipa ecl

„Este un moment de vârf al jurnalismului din România”, declara Alexandru Mironov echipei TVR în faţa navetei spaţiale  Endeavour, cea care a îndeplinit 25 de misiuni în spaţiul cosmic şi care este acum vedeta muzeului California Science Center.

La California Science Center, Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov şi Marc Ulieriu au aflat ultimele noutăţi despre viitoarea misiune cu echipaj uman pe Marte. Iar duminică, de la ora 18.40, le vom afla şi noi.

Echipa din România a avut întâlniri remarcabile cu cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory, cel mai important centru de cercetări avansate al NASA. Ei au discutat despre modulele marţiene. „Acest institut a proiectat şi a trimis în spaţiul cosmic numeroase sonde interplanetare, care au coborât pe alte planete şi care au transmis date ştiinţifice foarte importante. De asemenea, ei sunt cei care au proiectat, au construit şi exploatează în continuare modulul Curiosity, care învestighează Planeta Marte şi unde se caută urme biologice”, povesteşte Dumitru Prunariu.

(w882) Eclipsa de

Eclipsa americană, „sora eclipsei” din România din 1999 şi a 11-a eclipsă totală de soare pe care „Vânătorul de eclipse” – Cătălin Beldea - a fotografiat-o cu ajutorul unor telescoape performante, a traversat SUA de la Vest la Est prin 14 state americane, pe o bandă de peste 4.000 km lungime şi circa 100 km lăţime Echipa care a transmis pentru TVR a observat fenomenul de eclipsă din Wyoming, în vecinătatea oraşului Casper.

(w882) Eclipsa de

@credit foto:

http://remusfotonet.zenfolio.com/

Cătălin Beldea

Marc Ulieriu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...