loader
Foto

Galerie foto

"MĂCELARUL", pe lista „1001 de filme pe care trebuie să le vezi înainte să mori”

Filmul de artă difuzat de TVR 2 duminică, 5 iulie, de la ora 22.00, este unul din filmele reprezentative ale soţilor Claude Chabrol, cu Stéphane Audran actriţă în rol principal.

 

Într-un sătuc francez, la o nuntă, se înfiripă o prietenie neobişnuită între un măcelar, Popaul, şi o profesoară, Helene. În scurtă vreme, localitatea este zguduită de o serie de crime în lanţ, şi Helene găseşte la locul uneia dintre ele bricheta pe care i-o dăruise lui Popaul….

(oar_w460)

Inclus de Steven Schneider în lista celor „1001 de filme pe care trebuie să le vezi înainte să mori”, „Măcelarul” („Le Boucher”, Franţa-Italia, 1970), filmul de artă difuzat de TVR 2 duminică, 5 iulie, de la ora 22.00, este unul din filmele reprezentative ale soţilor Claude Chabrol (regizor şi scenarist), cu Stéphane Audran actriţă în rol principal.

Dacă regizorul Claude Chabrol este considerat precursorul cinematografiei franceze moderne, omul care a revoluţionat această industrie, Stéphane Audran este actriţa reprezentativă pentru „noul val”.

(oar_w460)

Chiar dacă Chabrol a fost producător, actor, scenarist, scriitor sau regizr de teatru, lunga sa carieră încununată de premii prestigioase a fost marcată de colaborarea cu Stéphane Audran, 23 dintre cele 54 de filme de lung metraj ale acestuia fiind realizate împreună.

Cele mai apreciate de europeni au fost filmele lor din seria „Helene” – variaţiuni pe tema infidelităţii din cuplu care duce la crimă. A fost plăcerea deosebită a regizorului să îşi distribuie soţia în astfel de roluri adultere. Mai mult, în filmul „Prietenele” (Les Biches), Audran, în rolul unei femei bisexuale, joacă scene de dragoste cu fostul soţ, actorul Jean-Louis Trintignant, regizate atent de actualul soţ, Claude Chabrol.

(oar_w460)

„Măcelarul” îi are în distribuţie pe Stephane Audran, Jean Yanne, Antonio Passalia şi Pascal Ferone, iar producţia a obţinut mai multe premii prestigioase:

* 1973 – BAFTA – Stephane Audran – Nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriţă;

* 1971 – BODIL – Premiul pentru Cel mai bun film european;

* 1970 – San Sebastian – Stephane Audran – Premiul San Sebastian pentru cea mai bună actriţă.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...