Lumea de aproape: Cula Nistor | VIDEO

TVR.RO | Luni, 21 Noiembrie 2022
Ambulanţa pentru monumente sud-vest Oltenia și-a continuat și anul acesta activitatea de salvare și punere în siguranță a monumentelor istorice aflate în pericol.  "Lumea de aproape", marți, 22 noiembrie, de la 17.30, la TVR Craiova și TVR3.

Este la al treilea an de existență al filialei oltenești a Ambulanței, iar după intervențiile din 2020, la Cula de la Șiacu și din 2021, la bisericile din Velești și din Bistreț Dolj, anul acesta a venit rândul unui monument din Mehedinți, Cula Nistor.

Aşezată nu departe de Dunăre, clădirea cu o vechime de mai bine de 200 de ani, a aparținut acestui căpitan de panduri din oastea lui Tudor Vladimirescu. Monumentul avea nevoie de refacerea totală a acoperișului care, pentru că era degradat, punea în pericol toată clădirea.

Cu ajutorul voluntarilor, în special studenți la arhitectură, dar și al unor meșteri pricepuți din Maramureș și al autorităților locale, Ambulanța pentru monumente a reușit să refacă acoperișul din șindrilă, așa cum a fost el inițial. Ambulanța pentru Monumente este un proiect început în 2016, în Transilvania de sud și extins apoi în multe zone din țară.

Prin intermediul său se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice. De-a lungul anilor s-a dovedit un proiect profesionist recunoscut...

TVR +
Canalul TVR YouTube