Complexul Dendera, aflat la 60 kilometri nord de Luxor, este unul dintre cele mai impunătoare și mai bine conservate structuri provenite din antichitatea egiptenă. Templul principal, dedicat zeiței Hathor, a trecut testele timpului mai bine decât multe alte monumente cunoscute din Egipt.
A fost construit pe fundația unor construcții anterioare, ce datează din timpul lui Khufu (c 2575 – 2465 î.Hr). Dovezile indică faptul că a fost probabil ridicat începând cu domnia lui Ptolemeu XII și încheiat în timpul domniei împăratului Tiberius.
Ansamblul acoperă 40.000 metri pătrați și cuprinde templul principal închinat zeiței, două capele ”mammisi”, sanctuarul lui Isis, lacul sacru, porțile lui Domitian și Hadrian, o bazilică coptă, altarul lui Hathor, un sanatorium. (https://www.happyegypt.com)
Templul a fost descoperit de europeni în 1799, în timpul unei expediții napoleoniene în Egipt. Era numit atunci Tentyris (gr.”Zeița”) și închinat lui Hathor – un tip complex de divinitate, nu o entitate singulară, o întruchipare a feminității, maternității, fertilității și iubirii. ”Doamna cerului”, cum mai era numită fiica lui Ra, a inspirat crearea mai multor temple și altare atât de către faraonii egipteni, cât și de împărații romani. Dovezi ale prezenței lui Hathor în panteonul egiptean există începând din mileniul al III-lea î.Hr.
Printre basoreliefuri complicate, hieroglife și picturi pline de culoare a fost descoperit, pe tavanul pronaosului capelei lui Osiris, din templul lui Hathor, un ”Zodiac”. O reprezentare grafică circulară a unui segment de cer, un moment important imortalizat în piatră și o dovadă a faptului că vechii egipteni observau, studiau și interpretau fenomenele celeste. Cunoașterea astronomică a egiptenilor care au construit această structură este un subiect care continuă să fascineze și să intrige arheologii și istoricii deopotrivă.
Această hartă a cerului prezintă constelații, planete, zeități și alte simboluri tipic egiptene. Unii oameni de știință susțin că este mai degrabă un instrument astrologic, decât un horoscop. Configurația planetară pe care o putem vedea pe acest basorelief a fost datată de unii astrofizicieni între 15 iunie și 15 august, anul 50 î.Hr. Alții susțin că perioada descrisă ar fi cuprinsă între eclipsa de Soare din 7 martie 51 î.Hr și eclipsa de Lună din 25 septembrie 52 î.Hr.
Pentru că reprezentările semnelor zodiacale așa cum le cunoaștem azi (care sunt și în această hartă) nu au apărut în Egipt decât în perioada greco-romană, deducem faptul că egiptenii din acele timpuri, preocupați să știe cum pot fi influențați de mișcările planetare, foloseau observațiile preoților care studiau cerul, dar și o combinație de informații preluate de la babilonieni și greci.
Dominique Vivant Denon a fost primul artist care a publicat desenul (1817) ce reprezenta ”Zodiacul” în ”Voyage dans la Basse et la Haute Égypte”, lucrare pe care a realizat-o în templu, la lumina lumânării, stând întins pe spate. (lindahall.org - Linda Hall Library)
Ca urmare a interesului suscitat de această lucrare, în 1822, un hoț de antichități a folosit explozibil și a extras ”Zodiacul” din plafonul templului. A fost dus în Franța, unde a fost cumpărat de regele Ludovic al XVIII-lea pentru suma de 150.000 de franci. Artefactul se află astăzi la Muzeul Luvru din Paris.
Au existat multe controverse pe baza datării acestui artefact și ele par să nu se fi încheiat nici în zilele noastre. Matematicianul și fizicianul Joseph Fourier estimase că provenea din anul 2500 î.Hr. Iar Champollion credea că este un zodiac religios, plasându-l în secolul al IV-lea d.Hr. Astronomul englez Sir Norman Lockyer ajungea la concluzia că ”oricât de adevărat ar fi că zodiacul circular a fost sculptat pe vremea împăraților romani, totuși face cu siguranță referire la un timp anterior.” Lockyer a presupus, de asemenea, că templul a fost construit pentru a urmări răsăritul lui Sirius.
Cercetări ulterioare asupra acestui basorelief au scos la iveală modul cum preoții egipteni foloseau evenimentele astronomice pentru a stabili diverse festivaluri religioase sau a cunoaște ciclurile legate de agricultură. Se pare că nici alinierea întregului templu nu este întâmplătoare, orientarea sa fiind făcută în relație cu constelația Pleiadelor, prin asociere cu Hathor.
Egiptenii antici calculau pozițiile planetelor din sistemul solar pentru a identifica în ce mod diferitele aspecte pot să le influențeze soarta. Se pare că originile zodiacului egiptean s-ar afla undeva în jurul mileniului II î.Hr. În timpul dinastiei ptolemeice a fost preluat sistemul grecesc și fiecărui semn zodiacal i s-a atribuit o zeitate egipteană. Egiptenii antici realizaseră deja că poziția planetelor la momentul nașterii unei persoane poate să influențeze personalitatea, comportamentul și destinul acesteia. Zodiacul egiptean era corelat cu ritmurile Nilului și cu anotimpurile, informații vitale având în vedere că puteau fi prevăzute seceta și revărsarea apelor, deci momentele de abundență sau cele de foamete.
Calendarul egiptean este apropiat de cel Gregorian, fiind în esență unul solar. În astronomia egipteană existau decani – grupuri de stele folosite pentru măsurarea orelor nopții; atunci când aceste stele răsăreau, marcau o nouă zi siderală (rotația Soarelui relativă la stele, cu patru minute mai puțin decât o zi solară). În total erau 36 de decani, fiecare cuprinzând 10 zile. Amintim aici importanța stelei Sirius pentru egipteni, atât în susținerea vieții materiale, cât și a celei spirituale.
Zodiacul egiptean era realizat în întregime pe baza răsăritului heliacal - momentul în care apar la orizont anumite stele sau constelații, înainte de apariția soarelui. Egiptenii au elaborat un sistem de observații astronomice pe baza căruia puteau măsura timpul. Ziua era împărțită în ore temporale, fiecare având lungime diferită de-a lungul anului, în funcție de anotimp. Creaseră și câteva instrumente cu scopul de a măsura timpul, cum erau cadranele solare și clepsidrele cu apă sau nisip.
Ei nu urmăreau mișcările planetelor pentru a ține o socoteală a zilelor, ci pentru a înțelege în profunzime ideea de timp și a menține ritmul vieții în acord cu ordinea cosmosului. Nu foloseau instrumentele complexe pe care le cunoaștem astăzi și totuși observațiile lor erau clare, iar reprezentările pe măsură.
Zodiacul conținea 12 semne, atribuite unor zile anume din lună pe baza pozițiilor soarelui și răsăritului constelațiilor și stelelor. Vechii egipteni considerau că zeitățile revin la viață și se manifestă în anumite momente și au numit semnele după ele. În zodiac se regăseau cele 360 de zile ale anului egiptean, cu treizeci și șase de decani dispuși circular. Un decan reprezentând o treime din durata unei constelații zodiacale. Douăsprezece semne, cu trei decani fiecare, înseamnă treizeci și șase de decani în total. Iar aceasta este o măsură pe care astrologii occidentali continuă să o folosească până în zilele noastre.
Harta cerului de la Dendera este o proiecție plană ce indică 12 constelații, formând 36 de decani, a câte zece zile fiecare și, în plus, planetele pe care egiptenii le considerau a avea o influenţă semnificativă asupra vieţilor lor.
Despre această reprezentare, astronomul John H. Rogers spunea că este „singura hartă completă pe care o avem a unui cer antic” și pare a fi o bază pe care s-au creat sistemele astronomice de mai târziu. (https://egypt-museum.com/the-dendera-zodiac).
”Zodiacul prezintă, de asemenea, cele cinci planete cunoscute (atunci), situate în pozițiile pe care le-ar fi ocupat în jurul anului 50 î.Hr., ceea ce susține datarea acum larg acceptată a basoreliefului din perioada ptolemeică târzie. Pronaosul în sine a fost construit sub împăratul roman Tiberius, ceea ce l-a determinat pe eminentul egiptolog Jean-François Champollion să dateze corect sculptura în perioada greco-romană.” (...)”Discul ceresc este susținut de patru figuri feminine, întruchipând stâlpii cerului, în timp ce spiritele cu cap de șoim ocupă spațiile dintre ele. În cadrul acestei mandale cosmice apar simboluri zodiacale familiare - Taur, Scorpion, Capricorn și Balanță - unele redate în mod familiar, în formele lor elenistice, altele interpretate în viziune egipteană. De exemplu, Vărsătorul apare nu ca purtător de apă, ci ca zeul Nilului, Hapi, turnând apă din două vaze – o reprezentare egipteană unică a apelor cerești.”
”Renumitul egiptolog englez Gerald Massey a reușit să găsească o corespondență între semnele zodiacale tradiționale occidentale și cele egiptene. Berbecul corespunde zeității cu cap de berbec Amon. Taurul îi corespunde lui Osiris, denumit uneori Taurul eternității, în timp ce cei doi Pești sunt reprezentați de doi crocodili care înoată în direcții opuse. Pentru fiecare constelație din zodiacul tradițional occidental există un echivalent egiptean cu același simbolism; mergând de la Khnum, capra cu aceleași caracteristici ca și Capricornul, până la Atum, zeitatea cu cap de Leu. Imaginea lui Isis care îl poartă pe Horus în brațe este sinonimă cu constelația Fecioarei. ”(ancient-origins.net - Tashi Javed)
Pentru egipteni, fiecare semn zodiacal corespundea unui anotimp despre care se credea că este guvernat de o anumită zeitate. Dacă scarabeul ce reprezenta zodia Racului, cu rol important în reprezentare, simboliza vara, talerele Balanței semnificau echinocțiul de toamnă. Anumite imagini au fost intenționat dispuse diferit de cum ne-am aștepta, transformând roata zodiacală într-o spirală. Fiecare sezon avea un efect unic în calendar, iar orele unei zile nu erau măsurate într-un mod fix, ci se modificau de la un sezon la altul. Pentru egipteni răsăritul la orizont al stelei Sirius marca începutul anului, dar nici data aceasta nu era fixă (se schimba cu 8 zile jumătate la o mie de ani, în funcție de deplasarea astrului). Sirius la răsărit indica momentul în care se revărsau apele Nilului, iar semnul Vărsătorului era foarte important pentru că reprezenta acest sezon al inundațiilor.
Dr. Sylvie Cauville, egiptolog, director științific al sitului Dendera, renumită pentru lucrările sale epigrafice, numește artefactul de la Dendera ”Zodiacul lui Osiris”. Capela are multe inscripții referitoare la zeitatea chtonică Osiris, inclusiv denumirea „Stăpân al Eternității”. Cauville a analizat contextul teologic al camerei în care a fost poziționat Zodiacul. Scopul acestei capele pare să fi fost realizarea unor ritualuri solemne pentru restabilirea integrității lui Osiris, asociată cu unificarea orașelor egiptene individuale, onorând renașterea anuală a zeului. (Cauville, Le zodiaque d'Osiris, 1997)
Capela lui Osiris ce adăpostea zodiacul era numită ”casa aurului”, textul hieroglific ce însoțește artefactul menționând ”cerul de aur” și sugerând puterea Soarelui pe timpului zilei și nu o hartă a cerului nopții, susținea Cauville.
Intrarea în templu era interzisă grecilor, beduinilor, asiaticilor și fenicienilor, așa cum reiese dintr-o inscripție descoperită aici. Astfel că acest loc era accesibil doar faraonului și preoților.
Capela Osiris prezintă data celui de-al 26-lea Choiak (Koiak,) care, ca și altele din calendarul egiptean, a fost o dată flexibilă. Știm din Papirusul Hibeh 27, din anul 300 î.Hr, că „26 Choiak” a fost o dată oficială pentru un festival anual închinat lui Osiris.
Nu s-a descoperit încă dacă acest zodiac a fost comandat de unul dintre conducătorii dinastiei ptolemeilor sau a fost opera unui rege dintr-o dinastie nouă care a domnit mai mult. Cercetări recente conduc la concluzia că autorii zodiacului ar fi realizat această lucrare în a doua parte a domniei lui Augustus, pentru a marca un eveniment important legat de istoria Romei. (https://www.academia.edu - Rosalind Park)
Astăzi ”Zodiacul” extras cu brutalitate din tavanul capelei lui Osiris din Egipt este una dintre cele mai populare atracții de la departamentul de antichități egiptene al muzeului Luvru, datat în jurul secolului 1 î.Hr de Neugebauer și Parker (1969), care au pretins, de asemenea, că planetele reprezentate sunt doar aflate în semnul astrologic al exaltării lor.
În 2022, egiptologul Zahi Hawass solicita în numele țării sale repatrierea acestui obiect de mare însemnătate pentru istoria Egiptului (împreună cu Rosetta Stone și bustul lui Nefertiti), pentru că a fost preluat ilegal. Acest artefact, spune dr. Hawass, a fost luat ”de pe tavanul unei capele a lui Osiris, din interiorul templului lui Hathor, aflat în Dendera. După expediția lui Napoleon, Sebastien Louis Saulnier a plătit pentru ca zodiacul să fie îndepărtat în mod distructiv și adus la Paris în 1821. Pentru a-l muta, l-a rupt în trei bucăți.”( https://www.hawasszahi.com/repatriation)
Pe măsură ce descoperim noi artefacte și deslușim poveștile din spatele lor, realizăm că nimic din ce au făcut egiptenii antici nu a fost la întâmplare. Toate informațiile pe care le-au lăsat mărturie în urma lor au un mesaj, o funcție și un sens.
Este și cazul templului lui Hathor din Dendera care ne oferă o perspectivă unică asupra credințelor și practicilor sacre ale acelor vremuri. Zodiacul din Dendera nu este numai o operă de artă de o valoare inestimabilă, ci și un exemplu impresionat al cunoștințelor avansate de astronomie, o dovadă a profunzimii spirituale a egiptenilor antici, o mărturie a credințelor și practicilor lor religioase.
Preoții astronomi egipteni au observat, măsurat și înregistrat cu atenție mișcarea corpurilor cerești și au înțeles corespondența acestora cu evenimentele naturale care aveau loc sub ochii lor (cum ar fi revărsarea Nilului, ce coincidea cu răsăritul stelei Sirius în același timp cu Soarele și marca începutul anului egiptean). Pe baza acestor observații, în armonie cu mersul stelelor, s-au creat calendare ce stabileau momentele exacte pentru ritualuri sau diferite sărbători. (The celestial harmonies at Dendera, José María Barrera/ Ancient Egypt)
Acest artefact, și de fapt întregul complex Dendera, reprezintă o sinteză fascinantă de astronomie (înțeleasă ca o măsurare a mișcării corpurilor cerești), astrologie (aplicarea influențelor planetare), mitologie (conexiunea zeităților cu planetele și energiile lor), o îmbinare fericită a cunoștințelor egiptene și elenistice, oferind informații despre ceremonii sacre și conexiuni cu nevăzutul.
Surse foto:
Shutterstock/Temple of Dendera with Hathor Heads / colaborator foto: CK-TravelPhotos
Shutterstock /Ancient temple Hathor in Dendera (circular Zodiac)/ colaborator foto: Sergey 73
Shutterstock/Part of the rectangular Zodiac on the ceiling of Hathor temple shows Aries and Taurus/ colaborator foto: Hemro
Shutterstock/Dendera temple or Temple of Hathor Egypt/ colaborator foto: Akimov Konstantin
Surse info:
https://collections.louvre.fr/ark:/53355/cl010028871
https://collections.louvre.fr/ark:/53355/cl010028871
https://www.britannica.com/topic/Hathor-Egyptian-goddess
https://the-past.com/feature/the-celestial-harmonies-at-dendera - The celestial harmonies at Dendera, José María Barrera. Articol din Ancient Egypt nr 141
https://www.happyegypt.com/blog/luxor-attractions/secrets-of-the-dendera-temple-complex-revealed
http://www.enim-egyptologie.fr/revue/2015/9/Priskin_ENiM8_p133-185.swf.pdf
egypttoursportal.com - Ancient Egyptian Zodiac: Divine Signs Written in the Stars
https://www.freefullpdf.com/economic-social-sciences/page/2/ - Comprehensive Analysis of Dendera: Historical Significance, Architectural Marvels, and Astronomical Insights
http://www.enim-egyptologie.fr/revue/2015/9/Priskin_ENiM8_p133-185.swf.pdf - The Dendera zodiacs as narratives of the myth of Osiris, Isis, and the child Horus / Gyula Priskin/ Eötvös Loránd University/
https://www.academia.edu/?h=38329523&welcome=1&from_sutd_work_id=38329523 - Rosalind Park - Explaining the Dendera Zodiac, a celebrated yet mysterious icon of ancient astronomy)
https://www.academia.edu/37782232/DATING_THE_DENDERA_ZODIAC_EGYPTS_FAMOUS_GRECO_ROMAN_ZODIAC_2012 - Dr. ROSALIND PARK
ancient-origins.net - A Circular Egyptian Mythology: Does the Dendera Zodiac Represent the Most Ancient Astronomy? / autor: Tashi Javed
https://madainproject.com/dendera_temple_complex
https://www.hawasszahi.com/repatriation
https://www.youtube.com/watch?v=mf-y1mrnxoM – Gaia / This Egyptian Temple Is Connected to the PLEIADIANS
https://www.britannica.com/topic/ancient-Egyptian-religion
https://the-past.com/feature/the-celestial-harmonies-at-dendera - The celestial harmonies at Dendera, José María Barrera. Articol din Ancient Egypt nr 141
https://archive.org/details/lezodiaquedosiri0000cauv/page/n5/mode/2up - Cauville, Sylvie, Le zodiaque d'Osiris, 1997