loader
Foto

Scrisul și beneficiile sale

LIFESTYLE

Mulți dintre adulți nu se gândesc la cantitatea de text produs, calitatea scrierii sau la varietatea sarcinilor ce presupun scriere. Scrisul în viața de zi cu zi este efectuat pentru sarcinile banale în managementul traiului: liste de cumpărături, mesaje telefonice, mesaje pentru membri ai familiei sau pentru colegi de la locul de muncă.

 

Există diferențe demografice și culturale cu privire la raportul dintre cei care se exprimă mai mult prin scrisul electronic comparativ cu scrisul de mână.

Computerul sau telefonul inteligent sunt din ce în ce mai frecvente odată cu răspândirea tehnologiei în toate aspectele vieții moderne. Unii cercetători susțin că adulții mai tineri, cu un standard educațional și social petrec mai mult timp scriind pe computere, în timp ce persoanele mai în vârstă, mai puțin educate și care nu sunt angajate scriu mai mult de mână.

În timp ce varietatea de sarcini de scris în care se angajează adulții ar putea fi considerată ca fiind esențială în munca și viața de acasă, multe sarcini de scris de zi cu zi contribuie probabil puțin la calitatea generală a indivizilor, a vieții intelectuale și emoționale.

Desigur, un număr semnificativ de adulți se angajează în sarcini de scriere extinse și semnificative, cum ar fi jurnaliștii, scriitorii, profesorii, contribuind la binele societății în mod diferit: inspirarea și distrarea cititorilor, raportarea și analizarea semnificativă a politicii, culturii și evenimente mondiale, criticând acțiunile oficialilor guvernamentali, educând copiii, tinerii și adulții.

Unii preferă scrierea scrisorilor de mână pentru întărirea și menținerea legăturilor familiale, sau preferă scrisul de mână pentru înregistrarea în mod regulat a gândurilor și observațiilor asupra vieții de zi cu zi.

Dar cum și cât de mult scrierea contribuie la dezvoltarea intelectuală și emoțională a indivizilor? Cum contribuie scrisul la dezvoltarea și menținerea gândirii?

Scrisul este necesar pentru a ajuta mintea umană să-și atingă deplinul potenţial.

Adulții care scriu despre viața lor au o memorie a evenimentelor mai bună. Scrisul îmbunătățește abilitățile cognitive, capacitatea de concentrare a atenției, de planificare și gândire reflexivă.

Scrisul te poate ajuta să te simți bine din punct de vedere emoțional, să vindeci răni emoționale. De asemenea, potrivit unor studii, scrisul contribuie la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar, conducând la mai puține vizite la medic. De asemenea, are rol important în conturarea performanțelor academice mai mari.

Există cercetări care demonstrează că scrisul duce la îmbunătățirea sănătății fizice. Spre exemplu, acest lucru a fost dovedit în cazul unor pacienți astmatici și artritici cărora li s-a cerut să scrie fie despre evenimente stresante (în grup de tratament), fie despre subiecte neutre din punct de vedere emoțional (în grup de control). După patru luni, pacienții cu astm bronșic din grupul de tratament au prezentat îmbunătățiri ale funcției pulmonare, dar pacienții din grupul de control nu au evidențiat vreo schimbare. Pacienții cu artrită din grupul de tratament au prezentat îmbunătățiri în activitatea generală a bolii, dar cei din grupul control nu au înregistrat schimbări. Îmbunătățirile observate au depășit sfera îngrijirii medicale standard de care toți participanții au beneficiat.

Așadar, scrisul este o activitate semnificativă de alfabetizare în viața modernă, care permite indivizilor să atingă o varietate de scopuri personale, intelectuale, ocupaționale și recreative. S-a demonstrat, printr-o varietate de investigații, că activitățile de scriere produc o serie de beneficii intelectuale, fiziologice și emoționale indivizilor. Aceste beneficii includ îmbunătățirea funcției de memorie, scăderea simptomatologiei în cazul unor boli și sentimente mai mari de fericire. Pentru a avea un scris ce aduce beneficii la maturitate, trebuie acordată atenția cuvenită formării scrisului în copilărie. Despre acest aspect vom afla într-un material viitor în secțiunea ”Lifestyle” a site-ului TVR.

***

Credit foto: Shutterstock - valiantsin suprunovich

***

Sursă: niu.edu

 
Bucuria lucrurilor autentice, la târgul „Suflet de România”, în Săvârşin

O vizită la Unitatea Specială de Aviaţie din Bucureşti, volumul „Pictorii români şi Franţa (1834-1939)”, ce prezintă Şcoala de pictură românească ...

Conceptul de pasiune în sport

Conceptul de pasiune în sport

publicat: Miercuri, 14 Mai 2025

Conceptul de pasiune în sport evidențiază două forme majore prin care sportivii se raportează la activitatea lor: pasiunea armonioasă și pasiunea ...

Educația juridică, instrument de întărire a democrației

Educația juridică le oferă oamenilor instrumentele necesare pentru a înțelege sistemul legal în care trăiesc și pentru a-și cunoaște drepturile ...