„Un doctor pentru dumneavoastră”: Laserul în oftalmologie

TVR.RO | Luni, 21 Noiembrie 2022
În ediția emisiunii de luni, 21 noiembrie, de la ora 19.00, vorbim despre tratamentele moderne folosite în oftalmologie, despre infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice, dar și despre modularea  imunologică în bolile cardiovasculare.

Laserul în oftalmologie

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializat în chirurgia refractivă și a cataractei

Oftalmologia e primul domeniu în care s-a cercetat, în scopuri terapeutice, utilizarea laserului, folosit des în tratarea unor afecţiuni, prevenirea unor complicaţii sau în intervenţii cu rol estetic.

(w640)

Cea mai importantă indicaţie o reprezintă retinopatia, mai ales cea diabetică, complicaţie gravă a diabetului zaharat necontrolat, ce constă în subţierea vaselor de sânge de la nivelul retinei cu ruperea acestora şi sângerare. Laserul este o metodă de terapie a viciilor de refracție, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul. Se utilizează şi în glaucom când tratamentul medicamentos nu mai controlează boala, în scopul reducerii pe o perioadă limitată de timp a presiunii intraoculare. Odată cu evoluția tehnologică, lista de indicații s-a extins foarte mult. Invitatul nostru este parte a echipei de medici ce a introdus în România tehnicile SMILE și PRESBYOND, cele mai performante şi minim invazive metode laser pentru corectarea dioptriilor mari și a presbiopiei.

Săptămâna Mondială de Conștientizare a Consumului de Antibiotice

Invitat:  prof.dr. Gabriel Popescu, medic primar boli infecţioase, Institutul de Boli Infecțioase prof. dr. „Matei Balș”

(w640)

Sursa: Societatea Română de Microbiologie

Conform unui sondaj, jumătate din europeni continuă să creadă, incorect, că antibioticele ucid virusurile. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că, în UE, Islanda și Norvegia, peste 35.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice. Mesajul OMS pentru 2022 este ”Prevenim împreună rezistența la antibiotice”. Raportat la numărul de locuitori, România a avut în 2021 cel mai mare consum de antibiotice din UE. În Săptămâna Mondială a Conștientizării asupra Consumului de Antibiotice informăm despre riscurile utilizării excesive a antibioticelor.

Modularea imunologică  în bolile cardiovasculare

Invitat: prof. dr. Elisa Liehn, medic cardiolog, cercetător în cardiologie moleculară, Universitatea de Sud, Odense, Danemarca

(w640)

Invitata noastră colaborează cu medici şi cercetători din Danemarca, Germania, Olanda, România, Marea Britanie, până  în Asia (Singapore, Coreea de Sud) și America (SUA, Mexic). Este autor a peste 100 de studii publicate, din care amintim mecanismele proceselor inflamatorii și formarea matricei extracelulare după infarctul miocardic sau terapii cardiovasculare regenerative și de reconstrucție. Echipa ei folosește abordări experimentale și conexiuni interdisciplinare largi, căutând să dezvolte noi strategii terapeutice pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare. Vorbim despre studiile făcute pe fosfolipide în protecția cardiovasculară, despre suplimente alimentare (vitamina C) utile în infarctul miocardic, despre modularea imunologică în bolile cardiovasculare şi aflăm de ce nu se pot implementa terapiile celulare în bolile inimii.

Moderator Ana Maria Ghiur

Producător tv: Monica Ancuța

***

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35, 021.492.04.42.

TVR +
Canalul TVR YouTube