loader
Foto

Galerie foto

Aromânii din Macedonia, partea a patra

Pe 23 noiembrie, de la ora 14.30, la TVR Internațional se difuzează ultimul episod din seria celor patru dedicate aromânilor din Balcani, sub genericul "La un pas de România".

 

Povestim în acest ultim episod despre oameni de ieri și de azi, talentați și cu bucurie în suflete gata oricând să spună lumii întregi că fac parte dintr-un neam de cinste.

Multe dintre drumurile noastre prin Balcani au fost  însoțite de vechi fotografii realizate, acum 100 și ceva de ani de doi frați Ianaki și Milton Manakia, un fel de... fotoreporteri care au urmărit viața aromânilor și marile evenimentele ale sfârșitului de secol 19 şi început de secol 20. Despre cei doi frați aromâni Manakia, regizoarea Eliza Zdru, și ea de origine aromână, a realizat un film documentar.

(w882) aromanii

Când am plecat la drum prin Balcani ne tot gândeam că vom găsi cu siguranță bucățele de folclor autentic cum ar fi cântecele doinite tânguit de păstorii de altă dată sau chiar ne vom prinde într-o horă armânească. Dar socoteala de pe drum nu s-a prea potrivit, cu tristețea găsită în cale. Folclorul aromân din Macedonia de Nord tinde să devină amintire, deși bătrânii încă își mai șoptesc în gând cântecele din tinerețe.

(w882) aromanii

La Sarighiol de Deal, în Dobrogea românească, i-am provocat noi pe câțiva bătrâni la un fel de șezătoare la căminul cultural din sat. Fiecare a venit cu amintirile, cu cântecele vechi, cu poveștile de demult, cu nepoții și cu prietenii mai tineri care le-au preluat cântecele și le duc mai departe.

(w882) aromanii

Ei sunt AROMÂNII BALCANILOR descoperiți de noi!

Când îi întrebi, îți spun că sunt dintotdeauna stăpânii de fapt ai Balcanlor, ai unor pământuri împărțite de secole de mai marii acestei lumi. Ei sunt cei care au ales să trăiască sau viața și istoria i-au împins să trăiască pe culmile înalte ale munților sau în bătaia vânturilor din câmpiile dobrogene. Unii dintre cei mai buni negustori, păstori pricepuți, meșteșugari iscusiți, artiști talentați și oameni  de cultură renumiți vin din neamul lor. Graiul strămoșesc încă mai este păstrat ca binecuvântare, dar și ca blestem. Mergeți să-i aflați și să le ascultați poveștile. Fiecare dintre ei este o lume, pe care ar trebui să nu o lăsăm să piară!

(w882) aromanii

(w882) aromanii

Echipa tv:

Imagine Rudolf Szilagyi,
Sunet: Marius Stanciu,
Lectura: Constantin Lupescu,
Montaj: Nicoleta Georgescu,
Realizator Aura Dobre

Detalii despre primul episod al seriei AICI. VIDEO

Informații despre al doilea episod al seriei AICI. VIDEO

Amănunte despre al treilea episod al seriei AICI. VIDEO

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.