loader
Foto

Galerie foto

La un pas de România: TV Gjirokastra și aromânii din sudul Albaniei

Vineri 14 octombrie, începând cu ora 19:30, TVR Internațional a difuzat un nou episod din noul sezon al emisiunii ”La un pas de România”.    

 

Ediția din această săptămână este dedicată colegilor de la Radioteleviziunea regională din Gjirokastra, Albania și efortului lor de a promova comunitatea de aromâni din sudul Albaniei.

(w882)

(w882)

Albania este una dintre țările balcanice care a cunoscut dominația otomană și dictatura comunistă în formele ei cele mai aprige. Interdicțiile au făcut mereu parte din viața albanezilor majoritari sau ale grupurilor etnice minoritare din acest loc de lume. Albania de azi aflată... încă este pe drumul vindecării de traumele trecutului își dorește, poate, să le ofere oamenilor săi de etnii și religii diferite condiții de viață și drepturi egale cu ale majorității albaneze. Ca o recompensă târzie, în țara aflată pe malurile a două mări, în 2017 a fost aprobată o lege a minorităților naționale care le oferă libertatea de exprimare, dreptul la învățământ în limba maternă și presă în limba vorbită acasă de mulți dintre minoritarii Albaniei. Printre ei și comunitatea de aromâni foarte apropiați de România, țară aflată la peste 1300 km distanță.

(w882)

(w882)

În grila de programe a filialei din Gjirokastra a postului național albanez de televiziune există de ceva vreme o emisiune dedicată minorității aromâne, realizată cu entuziasm...și cu resurse puține! Și, ce este interesant, directorul postului regional de radioteleviziune este căsătorit cu o aromâncă, au doi copii, iar fiica lor a studiat în România.

(w882)

 

În ciuda dificultăților financiare…dorința de a realiza o emisiune care să promoveze ce are mai bun comunitatea de aromâni a fost mai puternică. Și dacă tinerii au plecat spre salarii decente, un pensionar din comunitatea de aromâni s-a oferit să realizeze săptămânal o emisiune despre și pentru comunitatea din care face parte.

(w882)

Echipa tv: Constantin Lupescu – lectura, Cătălin Grigore - ilustrația muzicală, Elena Moise – post procesare sunet, Marius Stanciu – sunet, Rudolf Szilagyi – imagine, Nicoleta Georgescu - montaj, Aura Dobre – realizator și producător.

*********

La un pas de România poate fi urmărită și pe TVR INFO (luni, de la 13.30), pe TVR+ și pe canalul oficial de YouTube al TVR.

****

La un pas de România este singura emisiune tv dedicată românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României se difuzează, din 2016, la TVR Internațional. Este, într-un fel, o lecție de istorie trăită de români care tânjesc mereu după neamul și țara lor.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...