"La un pas de România" – "Români fără de Românie" (V)

TVR.RO | Duminică, 25 Octombrie 2020
Un nou episod din seria „Români fără de Românie” s-a difuzat sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 14:30, pe TVR Internațional și pe TVR+.

În septembrie 2017, în Ucraina se adopta noua lege a educației. Articolul 7 din lege a stârnit atunci multe reacții din parte reprezentanților minorităților naționale. Românii nu au făcut nici ei excepție. După 3 ani de atunci, situația învățământului în limba maternă este din ce în ce mai gravă. Școlilor li se impune o situație limită, limba română devine  o opțiune sau se transformă într-o oră, maxim două ore de curs, la fel ca limba engleză sau cea franceză. O limbă străină, vorbită în Uniunea Europeană. Și atât.

(w640)

În Transcarpatia, există de mai bine de 240 de ani învățământ în limba română. Oficial sau nu, copiii maramureșenilor din dreapta Tisei au învățat la școală, la biserică sau acasă să scrie și că citească în limba străbunilor. Chiar și în perioada sovietică, deși ce învățau la școală se numea „limba moldovenească”, cu litere chirilice. Maramureșeni care au învățat moldovenește – o glumă proastă a unui sistem despotic.

(w640)

În Transcarpatia de azi, din fericire, încă se mai învață limba română la școală. Copiii încă participă la concursuri și olimpiade raionale, regionale sau chiar naționale, demonstrând cât de bine cunosc limba strămoșilor lor.

(w640)

La patru kilometri de Apșa de Mijloc se află cătunul Dobric. Cu oameni harnici, majoritatea români. Mândria locului rămâne școala din sat, sprijinită cu tot ce este nevoie, de către părinții care își doresc ca fiii lor să învețe în limba română.

(w640)

Și se mai păstrează și povestea locului, adunată cu grijă de profesorul de matematică, pasionat de istorie.

* * *

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea I

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea a II-a

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea a III-a

Aici puteți accesa ”Români fără Românie” - partea a IV-a

* * *

Echipa tv
: imagine - Rudolf Szilagyi, sunet - Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, jurnalist  tv – Constantin Lupescu,

Realizator - Aura Dobre

TVR +
Canalul TVR YouTube