loader
Foto

La un pas de România: Folclor și meșteșuguri în Moravia și Banat

Al doilea episod al seriei despre Moravia şi Banat s-a difuzat pe 19 octombrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Limba vorbită de vechii valahi s-a pierdut de-a lungul timpului. În satele izolate, încă se mai vorbește un dialec ciudat, un amestec de cuvinte cehe, slovace, ucrainene, poloneze și arhaisme românești.

Dar dacă limba vechilor valahi s-a pierdut, folclorul, tradițiile, felurile de mâncare, pâinea din diferite cereale s-au păstrat până azi.

(w882) ep doi

Dacă multă vreme Valahia era privită ca o regiune a Moraviei și… atât, în ultimii ani, însă, tradițiile au renăscut, cântecele și dansurile populare au fost aduse la lumină, portul popular a revenit în garderoba localnicilor, iar poveștile cu zâne și zeități au făcut din Valahia moravă de azi un loc căutat de turiștii din toată Cehia. Specialiștii au și explicații. Le aflăm în reportajul nostru din 19 octombrie.

(w882) ep doi

În Banatul montan, limba vechilor cehi veniți la muncă pe Clisura Dunării se păstrează până azi. La fel și limba slovacilor așezați pe la 1860 în Transilvania de nord-vest.

Din păcate, numărul vorbitorilor de cehă și slovacă în România este într-o continuă scădere.

(w882) ep doi

***

Pentru noua serie de emisiuni  ”La un pas de România”echipa TVR Internațional a mers și în comunitățile istorice de cehi și slovaci din Banatul Montan și din nord-vestul Transilvaniei. Poveștile cehilor pe de Clisura Dunării  sau  cele ale slovacilor din Valea  Cerului vor fi spuse în paralel cu cele ale urmașilor valahilor din Moravia.

***

(w235) LA UN PASNoua serie „La un pas de România” cuprinde patru ediţii difuzate la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

ECHIPA:

Imagine: Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Lectură: Constantin Lupescu

Ilustraţie muzicală: Cătălin Grigore

Montaj: Nicoleta Georgescu

Producător: Aura Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Regatul Unit: Conchita, invitat special, la petrecerea Eurovision de la Londra 2024

Câștigătoarea Eurovisionului din 2014, Conchita Wurst, se va alătura line-up-ului de la petrecerea Eurovision de la Londra 2024, în calitate de ...

Muzicianul Ion Bogdan Ștefănescu, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, la „Mic dejun cu un campion” (ediție din 2021) | VIDEO

Interviurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul de artă Adrian-Silvan Ionescu, muzicianul Ion Bogdan Ștefănescu, actrița Mariana Mihuț, ...

O discuție de neratat la „Înapoi la argument”, despre drama și moștenirea familiei Pillat, cu Monica Pillat și H.R. Patapievici (ediție din 2009) | VIDEO(ediție din 2008)

Între 18 și 22 martie, de la ora 11.00, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile memorabile ale lui Horia Roman Patapievici cu Dan ...