loader
Foto

La un pas de…Libertate! | VIDEO

TVR Internațional a difuzat patru ediții speciale dedicate împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

 

Edițiile speciale La un pas de…Libertate au adus în prim plan felul cum au trăit românii din comunitățile istorice din jurul României evenimentele petrecute în Țara Mamă în decembrie 1989. Românii din jurul României s-au confruntat mereu cu situații grele, dar au sperat că va veni o zi când țara strămoșilor lor va fi liberă și îi va elibera de dorul purtat în suflete și de durerea că au fost uitați dincolo de graniță.

(w882)

Pentru prima dată, aproape în același interval de timp, patru echipe de filmare ale Televiziunii Române au mers în toate comunitățile istorice din jurul României și au stat de vorbă cu românii aflați la un pas de țara strămoșilor lor. Jurnaliști și colaboratori ai TVR Internațional au discutat cu oameni care au trăit cu sufletul la gură evenimentele de la Cluj, Timișoara, Sibiu, Iași și București de acum 30 de ani.

(w882)

Au aflat direct de la ei felul cum au văzut, cum au trăit acele momente lângă o Românie până atunci închisă, aproape sigilată… Au aflat ce au făcut atunci acești români, opriți de gardurile de sârmă ghimpată, cum au aflat despre ce se întâmplă la câțiva kilometri de casa lor, cum au luat legătura prima dată cu rudele din țară, ce așteptări aveau atunci și câte dintre ele au devenit realitate. Amintirile acestor oameni care au fost nevoiți să-și trăiască viața dincolo de graniță, să-și vorbească limba maternă doar în familie sau în grupuri mici, să-și cânte dorurile tânjind la o vreme când vor fi liberi să meargă în țara strămoșilor lor și să nu le mai fie teamă de nimeni și de nimic vor putea fi făcute cunoscute acum, după 30 de ani, unele dintre ele, pentru prima dată.

Marina Afanas (TVR MOLDOVA) a stat de vorbă cu românii din Basarabia.

(w882)

Radu Pușcaș (TVR Cluj) a mers la românii din Ungaria.

(w882)

Cosmin Jitariuc (TVR Timișoara) a străbătut satele și comunele românești din Voivodina și de pe Valea Timocului din Serbia.

Marin Gherman (BucPress TV) a strâns din regiunea Cernăuți amintirile românilor din Bucovina de Nord, iar Aura Dobre a stat de vorbă cu românii din Maramureșul Istoric de peste Tisa.

(w882)

Din Bulgaria, de la Vidin, Ivo Gheorghiev povestește lumii întregi cum priveau românii de peste Dunăre la România revoluționară din Decembrie '89.

***

Realizatori: Marina Afanas, Radu Pușcaș, Cosmin Jitariuc, Marin Gherman

Producător: Aura Dobre

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...