loader
Foto

Muncesc de 1 Decembrie. Ce înseamnă Ziua Naţională pentru jurnaliştii TVR 1?

Prezentatorii care ne-au ţinut companie de 1 Decembrie la TVR 1 ne-au spus ce înseamnă pentru ei Ziua Naţională a României şi ne-au împărtăşit prin ce întâmplări au trecut în această zi de 1 Decembrie de-a lungul timpului.

 

Adelin Petrişor, jurnalist TVR: „Este a zecea paradă pe care o comentez pentru TVR.”

„Cea mai importantă paradă pentru mine a fost cea din 2012. Atunci şi Smaranda a venit la Arc şi a văzut desfăşurarea de forţe. Avea aproape 3 ani. Am descoperit ulterior pe net o fotografie a celor de la Agerpres, în care apăream cu Smaranda în braţe.

(w882) Adelin Pet

Este a zecea paradă pe care o comentez pentru TVR. Prima dată am făcut aşa ceva la 24 de ani, în 1999, la Alba Iulia, pentru Antena 1.”

Şi tot Adelin ne-a răspuns ce înseamnă pentru el ziua de 1 Decembrie: „Eu deja asociez 1 Decembrie cu Arcul de Triumf şi cu Parada. Deşi nu am beneficiat niciodată de ziua liberă, m-am bucurat întodeauna, chiar şi în anii cu freezing rain, când, după transmisiune, abia mai puteam vorbi din cauza frigului. Cel mai tare mă bucură faptul că, în ciuda vremii uneori urâte, mii de români îşi aduc copiii la Arc. Mi se pare deosebit de onorant ca eu să fiu acela care, la Televiziunea Română, le spune românilor „La mulţi ani!" de la Arcul de Triumf”.

„E ziua în care ar trebui să ne întrebăm ce fac eu pentru România” - Dite Dinesz – realizator Izolaţi în România

„1 Decembrie e ziua care vine să ne facă atenţi la noi înşine. E ziua în care ar trebui să ne întrebăm ce fac eu pentru Romania... Românii din Irlanda se adună la Dublin pentru a purta costune tradiţionale şi pentru a strange fonduri... pentru un român izolat, pe care l-au văzut în seria Izolaţi în România. Anul acesta lucrez de 1 Decembrie şi aştept să îi văd pe ecran pe românii de la graniţa cu Ucraina. Veţi vedea aici aceeaşi bunătate şi implicare din partea unor români ca şi cei din Dublin... să fie 1 Decembrie ziua în care învăţăm să dăruim României.”

(w882) Dite

„La mulţi ani, România mea!” - Dorina Florea, prezentatoarea Telejurnalului TVR 1

„La loc de cinste în sufletul meu vor rămâne evenimentele de anul trecut, din Anul Centenarului, momente cu adevărat istorice, pe care Televiziunea Română le-a reflectat prin ediţii, cu totul speciale, sub sloganul #EuSuntRomania. Am reuşit să îi cunoaştem mai bine pe românii care şi-au pus amprenta pe primii 100 de ani ai naţiunii şi, în egală măsură, să îi descoperim pe cei care vor şi pot să construiască România următorilor 100 de ani”, ne-a mărturisit gălăţeanca Dorina Florea, prezentatoarea Telejurnalului TVR 1 la orele 14.00 şi 20.00.

(w882) Dorina Flo

„Anul acesta, petrec 1 Decembrie la fel ca în mulți alţi ani... la muncă, alături de colegi şi telespectatori. Şi mă bucur pentru că voi trăi din nou emoţia evenimentelor din această zi alături de telespectatorii noştri care vor putea să vadă aici, la TVR, manifestările dedicate Zilei Naţionale. Televiziunea Română este partener oficial al evenimentelor şi vom transmite integral parada militară de la Arcul de Triumf, din capitală, şi ceremoniile de la Alba Iulia şi Buzău”. Dorina Florea mai povesteşte că în mai toţi anii în care a fost în Galaţi (este locul unde s-a născut), ceremoniile durau vreo 3 zile. „La fel este, desigur, şi acum! Asta pentru că în ultimele zile din noiembrie aniversăm zilele oraşului, organizate cu ocazia sărbătorii patronului spiritual al oraşului, Sfântul Apostol Andrei. Prin urmare, în aceste zile, ceremoniile debutează mereu cu procesiuni religioase, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, apoi încep Zilele Oraşului, când se dă tonul petrecerilor, cele mai multe în aer liber şi pe Faleza Superioară a Dunării (un loc minunat care merită vizitat de cel puțin două ori în viață: în această perioadă şi la jumătatea lunii august, de Sfânta Maria...cred că nici nu mai e nevoie să vă spun de ce). Iar pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, evenimentele, care au loc în mai multe zone din oraş, încep dimineaţa devreme şi se încheie târziu în noapte”.

Daniel Coman, Matinal TVR 1: „Sunt emoţionat pentru că e prima dată când 1 Decembrie mă găseşte în platoul televiziunii!”

Daniel Coman a şi uitat când a fost ultima dată când 1 Decembrie nu l-a prins pe teren. „În fiecare an am fost în mijlocul oamenilor, le-am povestit şi prezentat ce se întâmplă şi am trăit emoţia alături de ei. Anul acesta, însă, am o altă misiune: împreună cu Andra vom fi primii care urează La Mulţi Ani, România!, primii care spun #eusuntromania. Avem o ediţie specială dedicată zilei naţionale, începând cu ora 9 dimineaţa şi până la începerea paradei.

Sunt emoţionat pentru că e prima dată când 1 Decembrie mă găseşte în platoul televiziunii! Voi putea astfel să mă bucur alături de români de spectacolul de pe tot cuprinsul ţării, pentru că avem foarte multe lucruri extraordinare de văzut. Echipa Ştirilor TVR a pregătit o serie de materiale de excepţie, poveşti ale românilor de pretutindeni. Împreună vom surprinde emoţia de dinainte de manifestările dedicate zilei naţionale, momente mai puţin ştiute de dinainte de paradă, pregătiri, tot ce e în spatele acestei desfăşurări de forţe impresionante!”

(w882) Andra si D

„Şi dacă muncesc, şi dacă nu muncesc, de obicei dimineaţa plec pe jos spre paradă şi mă bucur de sărbătoare alături de cei dragi şi odată cu toţi oamenii din stradă!”, a completat Andra Soceanu, colega lui Daniel Coman de la Matinalul TVR 1.

Mihai Rădulescu, Telejurnal: „Pentru mine, 1 Decembrie înseamnă în primul rând unitate şi solidaritate. Apoi bucurie.”

„Anul acesta voi fi la Alba Iulia de 1 Decembrie. Am intervenţii live în jurnale şi comentez parada, aşa cum am făcut-o de multe ori până acum de Ziua Naţională, fie la Alba Iulia, fie în Bucureşti. Dacă înainte, când eram reporter de teren, devenise deja o rutină, acum e un moment special, pentru că îmi oferă ocazia să mă mai eliberez din „corsetul" studioului tv”, a dezvăluit prezentatorul.

„De 1 Decembrie se leagă multe, foarte multe dintre prestaţiile mele la TVR, pe teren sau în studio. De fiecare dată, a fost o zi în care adrenalina din timpul emisiei în direct s-a îmbinat incredibil de armonios cu entuziasmul şi energia mulţimii venite la sărbătoare, cu relaxarea şi distracţia de după momentele oficiale. Sincer, nu văd cum aş fi putut trăi mai intens decât aşa Ziua Naţională!

(w882)

Pentru mine, 1 Decembrie înseamnă în primul rând unitate şi solidaritate. Apoi bucurie. Bucuria aceea aniversară, pe care o avem fiecare ca individ, atunci când mai împlinim un an de existenţă. Bucurie sinceră, şi nu mândrie. Da, pot fi mândru, şi chiar sunt, de realizările multora dintre conaţionali şi mai ales de faptul că poporul meu împărtaşeşte valorile lumii civilizate şi că familia mea cea mare, România, reuşeşte în prezent - cum, necum, în ciuda tuturor provocărilor, din interior, în special - să rămână o naţiune europeană.”

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...