loader
Foto

„Jocuri murdare” sau partea întunecată a sportului

Duminică, 19 februarie, de la ora 21.00, TVR 1 difuzează un documentar exploziv despre nivelul corupţiei din fotbal, baschet, box, dar şi de la Jocurile Olimpice. Filmul este o producţie Germania 2016 şi are deja în palmares mai multe premii.

 

* 2016 – IFF Londra - Premiul cel mare pentru regie şi pentru montaj;

* 2016 - Snowdance Filmfestival - Premiul pentru cel mai bun documentar;

* 2016 - StarDoc Festival, Hollywood - Premiul pentru cel mai bun documentar;

* 2016 - New York Festivals – Medalie de Argint pentru Imagine; Medalie de Bronz pentru montaj

Sunt primele recunoaşteri de care se bucură documentarul Jocuri murdare, semnat de jurnalistul de investigaţie Benjamin Best. Jocuri murdare este de fapt o expediţie, o călătorie către abisul murdar din lumea sportului profesionist.

(w882)

„Combinând sportul cu educaţia şi cultura, Olimpismul caută să creeze un mod de viaţă bazat pe responsabilitate socială şi respect pentru principiile etice fundamentale univesal valabile” (extras din Carta Olimpică).

„FIFA s-a angajat să respecte drepturile omului internaţional recunoscute şi se va lupta să promoveze apărarea acestor drepturi” (Extras din statutul FIFA).

Pornind de la cele două principii pe care ni le reaminteşte chiar la începutul documentarului, Benjamin Best deapănă o poveste mai puţin strălucitoare despre lumea sportului, care ne va face să simţim gustul amar al afacerilor de multe miliarde din această lume.

(w882)

(w882)

(w882)

Filmul documentar intră în culisele fotbalului, ale baschetului de performaţă, boxului, dar şi pe uşa din dos a Jocurilor Olimpice. Sportul aduce naţiunile şi oamenii împreună, funcţionează dincolo de barierele sociale, culturale şi religioase, dând un sens al identităţii şi fiind o sursă de conversaţie şi emoţie pentru milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, există şi un revers al medaliei. Pasiunea sinceră a spectatorilor şi a fanilor este pusă în contrast cu înşelătorul amestec de lăcomie, de corupţie la nivel înalt: politicieni influenţi, oameni din sport uşor de „abordat”, sponsori puternici, ba chiar şi de persoane implicate în crima organizată.

(w882)

Astfel, jurnalistul de investigaţie recompensat cu titlul de jurnalistul CNN al anului în 2011, Benjamin Best, ne propune pentru duminică, 19 februarie (ora 21.00), o altfel de privire de ansamblu în culisele coloratei lumi a sporturilor.

(w882)

(w882)

Din Europa în America. Din America de Sud în Asia. Acest documentar, care se construieşte pe poveştile personale ale protagoniştilor sportului din întreaga lume, ne arată cum funcţionează sistemul sportiv. Filmul oferă, celor care doresc, oportunitatea de a-şi spune punctul de vedere împotriva sistemului, aducând astfel la suprafaţă lucruri mai puţin frumoase şi strălucitoare din lumea sportului.

(w882)

Chiar înaintea celui mai recent scandal FIFA, un lucru e singur: sportul internaţional este guvernat de fraudă, corupţie şi manipulare. Ca o excrescenţă canceroasă, frauda şi decepţia s-au infiltrat în sport, hrănind un spaţiu fertil pentru neserioşi şi corupţi. Şi întotdeauna este o chestiune care implică milioane de euro, poate miliarde de euro, franci şi dolari.

(w882)

(w882)

Documentarul a fost filmat în Rio de Janeiro, Washington, Las Vegas, Boston, Manchester, Kathmandu, Istanbul, Trabzon, Bursa, Brussels şi Cologne şi a fost difuzat în premieră de TVR 1 pe 25 decembrie 2016.

Regia şi scenariul:  Benjamin Best

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu, în 26 aprilie, la TVR Cultural

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” sunt scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian ...

Drama „Anii noștri de glorie”, despre patru prieteni despărțiți de destin, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...