„Izolaţi în România” ajunge unde omul e tot mai lipsit de alţi oameni

TVR.RO | Luni, 21 Octombrie 2019
Continuăm, în episodul 4, cu poveşti din Ilieşti, Alba. Interlocutorii realizatoarei Dite Dinesz zugrăvesc o lume care încet, încet se închide. Pe o culme, doi fraţi se au doar unul pe celalalt. TVR 1 – miercuri, 23 octombrie, ora 22.30.

Pentru miercuri, 23 octombrie, echipa TVR Timişoara - formată din Dite Dinesz, realizator, Marius Danci – operator şi Constantin Buţă - reporter - a pregătit noi proveşti din locurile în care trăiesc români "izolaţi în România". De la ora 22.30, la TVR 1, vedem un episod Izolaţi în România filmat în Munţii Trascăului, locuri în care omul e tot mai lipsit de alţi oameni. Câte unul pe o vale, astfel aşteaptă să se încheie o lume odată cu el.

(w640)

(w640)
Ilieşti e un cătun mic azi, dar în care, cândva, a fost şi şcoală. Câte 40 de copii învăţau în şcoala din Ilişeşti. Azi, doar o grămadă de piatră îţi mai aminteşte de ce a fost cândva Ilieşti.

(w640)

„Fiecare dintre cei care mai sunt sus se bucură de oameni. Au stat de vorbă cu noi despre lumea lor, convinşi că odată cu ei lumea se închide”, ne-a spus Dite Dinesz.

(w640)

(w640)

„Pe o culme, i-am găsit pe doi fraţi. Au rămas aici sus şi timpul nu a mai avut răbdare să îi aştepte. Nu au familie, ci se au doar unul pe altul. Se bucură de fiecare zi în care sunt câte doi. Unul merge la coasă, celălalt găteşte. Chiar şi atunci când pare că nu au un rost al lor, ei ştiu în izolare să işi găsească rost şi bucurie”, a continuat Dite.

(w640)

(w640)

Deasupra casei lor e o biserică. Se deschide doar de sărbători, „dar e bine şi aşa”, zic ei.

Au înţeles din această lume că aşa cum trece frunza, aşa se trec şi ei.

(w640)

Şi aşa cum frunzele sunt diferite, aşa şi oamenii au vieţi diferite. Unii duc pe poteci necazuri mari, alţii doar grija zilei de mâine ori supărarea recoltei mâncate de mistreţi.

TVR +
Canalul TVR YouTube