loader
Foto

Galerie foto

Istoria cinematografiei româneşti, în trei filme la TVR 2

Am continuat seria „Duminica filmului românesc”, iar în această săptămână, pe 14 februarie, la TVR 2 ați putut să revedeți „Secretul lui Nemesis”, „Moromeţii” şi „Bună! Ce faci?”.

 

Secretul lui Nemesis, ora 14:00

Dat afară din funcția de administrator al unui complex, după ce a săvârșit numeroase abuzuri, N.M. Siseanu înfiinţează o sectă religioasă profitând de credulitatea oamenilor, pe care-i convinge să contribuie cu sume mari de bani, dar este în cele din urmă prins, cu ajutorul ziaristului Victor Mirea şi a soţiei acestuia.

Pelicula, regizată de Geo Saizescu, îi aduce în rolurile principale pe actori ca Gheorghe Dinică, Carmen Galin sau Ileana Stana Ionescu. Bucurându-se un succes foarte mare în cinematografele României comuniste, criticul Călin Căliman, spunea despre Secretul lui Nemesis că este o satiră, care atacă ipocrizia, oportunismul sau  minciuna: „de fapt o farsă grotescă [ce] are drept ținte principale credulitatea și ignoranța”.

Geo Saizescu este un cineast unic și recunoscut pentru consecvenţa cu care s-a consacrat comediei. Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numără „Un surâs în plină vară" (1963), „Astă seară dansăm în familie" (1972) şi „Secretul lui Bachus" (1984),  „Secretul lui Nemesis" (1987).

 

Moromeţii, ora 20:10

Moromeţii este povestea destrămării unei familii ţărăneşti tradiţionale pe fondul unor schimbări sociale majore şi ireversibile care auoc în anii '30 ai secolului XX. În ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ţine împreună pe toţi membrii familiei uniţi şi a nu-şi vinde din pământ, valul schimbărilor istorice mătură, în calea sa, toate năzuinţele lui Moromete.

Pelicula regizată de Stere Gulea e văzută drept una dintre cele mai bune producţii ale cinematografiei româneşti. Criticul Călin Căliman spunea în „Istoria filmului românesc (1897-2000)” că Moromeţii este „un test de maturitate creatoare” pentru Gulea şi că e filmul de referinţă al generaţiei anilor 80.

Cineastul Tudor Caranfil menţiona într-un comentariu că „Romanul lui Marin Preda inspiră o peliculă alb/negru pe care Vivi Drăgan Vasile înscrie un univers claustrat în suferință, ca un desen în cărbune. Remarcabil e că realizatorul și-a elaborat opera într-un dublu portativ: pe de o parte, ceea ce se petrece și se «joacă» direct în fața noastră; pe de alta, o serie de acțiuni esențiale redate printr-un dialog care vine din afara cadrului. Spre ex., la serbarea școlară, pe expresia perplexă a lui Moromete în fața premierii fiului, pentru care nu era pregătit, se suprapun comentariile unor vecini nevăzuți: «A cui a zis că e?»; «A lu' Ilie, bă!»,«Ie-te ce sfios e...»”

Despre interpretarea lui Victor Rebengiuc, tot Caranfil spunea că el „creează un Moromete zguduitor în tăcerile sale, deși excesiv de cerebral”.


 

„Bună, ce faci?”, ora 23:10

După 20 de ani de căsnicie fericită Gabriel și Gabriela nu mai simt nici o atracție unul față de celălalt. Să fie asta tot ce viața le mai poate oferi? După ce își petrec cîteva nopți comunicînd pe internet cu un necunoscut, amîndoi se îndrăgostesc - fără să știe că de fapt s-au găsit tot unul pe celălalt. Atracția pasională pentru necunoscut se amestecă cu sentimentul de vinovăție că își înșală partenerul de o viață. Încă și mai confuz este băiatul lor Vladimir, un adolescent cu o viață sexuală foarte activă, cînd descoperă că si părinții săi sunt mînați de dorințe. Într-o zi însă întîlnirea celor doi amanți virtuali devine inevitabilă.

Rolurile principale sunt interpretate de actorii Dana Voicu, Ionel Mihăilescu, Paul Diaconescu și Ana Popescu, iar scenariul filmului este semnat de Lia Bugnar după o idee de Alexandru Maftei. Conform revistei Dilema Veche, povestea einspirată dintr-un fapt divers prezentat  în rubrica „Cu ochii-n 3,14” din aceeaşi revistă: doi soți plictisiți care corespondau online fără a ști că discută unul cu celălalt.

Filmul regizat de Alexandru Maftei a fost proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF în 2010, Festivalul Internațional de Film de la Iași (IIFF) din 2010, la festivalurile de film de la Cairo (toamna anului 2010), Palm Springs (începutul anului 2011) și Dublin (19-21 februarie 2011).

Revista americană Variety descria lungmetrajul  ca «o gură de aer proaspăt» în contextul lungmetrajelor recunoscute ca parte a Noului Val. „ «Bună! Ce faci?», este ca o gură de aer proaspăt, demonstrând că și filmele ceva mai comerciale pot provoca revelații emoționale. Spirituală și spusă cu stil, povestea celor doi soți căsătoriți de 20 de ani care și-au pierdut de mult interesul unul pentru celălalt, devenind vulnerabili la farmecele chat-ului pe Internet, este numai bună pentru un remake”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...