loader
Foto

Irina Păcurariu continuă Poveştile în halate albe ale medicilor din clinici clujene

Luni, 15 iulie, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+

 

„Eu nu pot face medicina contabilă" spune prof. dr. Constantin Ciuce, care conduce Clinica I Chirurgie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj. „Nimeni nu poate cuantifica ce înseamnă o zi în plus pentru un copil împreună cu tatăl lui sau cum arată nopţile acestor oameni", continuă marele chirurg să argumenteze decizia de a-şi face meseria încercând să salveze fiecare secundă din viaţa pacienţilor săi.

Ca şi în ediţia precedentă a Poveştilor în halate albe, Irina Păcurariu vine şi în luni seară cu istorii şi destine ale unor medici care îşi fac meseria în singurul oraş din România unde majoritatea clinicilor au peste 100 de ani, ba chiar şi în condiţii în care unele spitale nu ar mai trebui să funcţioneze – Clujul, unul dintre polii medicinei româneşti. Irina Păcurariu vă dă întâlnire cu reuşitele incredibile din domeniul medical românesc, cele care, în general, se pierd printre dezbaterile despre incompetenţă, corupţie sau ineficienţă, luni, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Împreună cu doctorul Constantin Ciuce, continuă să explice motivele pentru care sunt medici în România chirurgul Valentin Munteanu şi diagnosticianul Nicolae Rednic, care lucrează într-un spital vechi, impropriu şi nefuncţional unde reuşesc de multe ori imposibilul. Cei doi medici, prieteni şi colegi, au demonstrat nu o dată că o echipă de elită îşi poate îndeplini misiunea chiar dacă este restrânsă într-un spaţiu primitiv, impropriu oricărui act medical. Argumentele lor pentru încăpăţânarea cu care continuă să rămână în sistemul medical românesc – preţul prea mare plătit pentru confortul de a trăi în afara graniţelor ţării, dar şi orgoliul de a nu fi considerat o persoană „de mâna a doua”.

 

Emisiunea Poveşti în halate albe, care este parte a campaniei „De profesie medic în România”, la care TVR este partener media (şi prin Telejurnalul TVR), le descoperă românilor doctori care au puterea şi dorinţa de a salva vieţi, medici care nu îşi fac doar meseria, ci se şi sacrifică pentru excelenţă. Personajele seriei Poveşti în halate albe sunt anonimii fără de care sistemul medical românesc ar fi mult mai sărac.

14.000 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani. În acest moment, sunt, în medie, aproape doi medici la mia de locuitori, mult sub nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Medicii români pleacă în străinătate mai ales din cauza salariilor mici şi a condiţiilor precare din spitale, conform unui studiu european realizat anul trecut. Una dintre ţintele campaniei „De profesie medic în România", campanie provocată de Consiliul Investitorilor Străini, este creşterea numărului de medici de la 2,4 la mia de locuitori, cât este în prezent, la 2,6, în 2015.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Gheorghița Nicolae: „Stând lângă doamna Mărioara Murărescu atâția ani am descoperit în mine calități pe care nu credeam că le am!”

Emisiunea Tezaur folcloric poate fi urmărită la TVR 1 duminica, de la ora 13:00 și la TVR Folclor.

Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

Campioni europeni la culturism și fitness

Campioni europeni la culturism și fitness

publicat: Miercuri, 08 Mai 2024

În perioada 15-19 mai, Cluj-Napoca devine capitala românească a culturismului și fitnessului.