„Întoarcerea din iad”, un film despre război şi o poveste de dragoste pasională

TVR.RO | Vineri, 05 August 2022
Duminica filmului românesc propune telespectatorilor TVR 2, duminică, 7 august, de la ora 20:00, filmul „Întoarcerea din iad” (România, 1983), adaptat și regizat de Nicolae Mărgineanu.

Dumitru, un ţăran bogat, trăieşte o pasională poveste de dragoste cu Veronica, fosta lui iubită, acum femeie măritată. Relaţia lor devine tot mai greu de ascuns de ochii lumii, mai ales de ochii unui soţ gelos şi dornic de răzbunare. Izbucnirea Primului Război Mondial complică şi mai mult lucrurile. Cei doi rivali declaraţi pleacă împreună pe front să lupte umăr la umăr împotriva aceluiaşi inamic. De acum, viaţa fiecăruia poate depinde în orice clipă de celălalt.

(w640)

„Întoarcerea din iad” este un film românesc dramatic din 1983 scris și regizat de Nicolae Mărgineanu. În rolurile principale au fost distribuiţi actorii Constantin Brânzea, Maria Ploae și Remus Mărgineanu. Scenariul este inspirat de nuvela „Jandarmul” scrisă de Ion Agârbiceanu.

(w640)

În film se păstrează doar punctul de pornire al dramei. Modificarea de optică, de concepție, a condus spre un suflu mai amplu, mai deschis experiențelor majore pe care le trăiesc eroii, depăşind ferecarea sătucului maramureşan supus mai mult propriilor coşmaruri - ignoranța, superstițiile etc. Dacă în povestire războiul e doar un ecou îndepărtat, în film devine o descriere amănunţită. Astfel, este dezvoltată convingător o întreagă gamă a suferinței, de la dragostea neîmpărtăşită la gelozie şi umilire, culminând cu marea suferinţă dar şi solidarizarea umană, un război văzut ca un coşmar şi totodată ca o deschidere spre înțelegerea celuilalt.

(w640)

(w640)

Filmul a fost prezentat la a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova unde a câștigat o diplomă specială şi a fost selectat din partea României ca să participe la secțiunea cel mai bun film străin la Premiile Oscar, a 56-a ediție, dar nu a fost acceptat.

 

TVR +
Canalul TVR YouTube