loader
Foto

Orhan Pamuk, pentru TVR Cultural: Viața mea este alcătuită dintr-o galaxie de probleme și fac tot ce-mi stă în putere ca să le exprim | VIDEO

„Pentru mine, literatura înseamnă a te exprima pe tine însuți. Datorită popularității cărților mele, am și o responsabilitate socială.  Există în continuare multe probleme în Turcia - libertatea de exprimare, democrația - este imposibil să taci în legătură cu ele”, a explicat scriitorul Orhan Pamuk, într-un interviu acordat jurnalistei Ana-Maria Onisei. Interviul s-a difuzat sâmbătă, 27 mai, de la ora 10.35, la TVR Cultural.

 

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a vorbit despre puterea literaturii de a ne cuprinde pe toţi, într-un interviu exclusiv pentru TVR Cultural, realizat de jurnalista Ana-Maria Onisei.

Orhan Pamuk a fost pentru a doua oară în România, la invitaţia Universităţii de Vest Timişoara, într-un demers unic care îşi propune să readucă în prim-plan valoarea în cadrul programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Sunt fericit că sunt scriitor și că găsesc căi de a mă exprima mereu, iar faptul că ceea ce scriu este publicat și tradus în atât de multe limbi mă face să mă simt norocos, așa că, în egală măsură, îmi onorez propriul noroc.

Pentru mine, literatura înseamnă a te exprima pe tine însuți. Nu este ceva ce ține de calcule - cum să te citească lumea, cum să transmiți probleme sau situații. Până la urmă, ceea ce fac prin scris este să dau glas demonilor mei interiori. Faptul că romanele mele sunt citite, că cititorii se bucură de ele m-a investit cu o formă de responsabilitate socială, dar nu consider că este vreun lucru pe care l-am reușit eu. A fost doar dorința de a mă exprima pe mine însumi, abia mai târziu acest lucru s-a dovedit a fi o responsabilitate.

(...) Sunt un om solitar, un om singur, care lucrează la o masă jumătate din zi. Pe lângă asta, datorită popularității cărților mele, am și o responsabilitate socială.  Există în continuare multe probleme în Turcia - libertatea de exprimare, democrația - este imposibil să taci în legătură cu ele.

Nu sunt, ca structură, un caracter politic, sunt cunoscut ca ceea ce am numi „un scriitor angajat politic”, poate din cauza provocărilor cu care confruntă Turcia și, iată, continui să supraviețuiesc. Viața mea este alcătuită dintr-o galaxie de probleme și fac tot ce-mi stă în putere ca să le exprim”, a explicat Orhan Pamuk, în interviul acordat în exclusivitate pentru TVR Cultural.

CITIȚI ȘI: „Jurnaliștii sunt adevărații eroi ai acestei lumi. Libertatea este un lucru atât de mare!”. Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara

Echipa TVR:

Producător: Ana Onisei

Realizator: Ana-Maria Onisei

Imagine: Theer Iuliu/ Florin Moldovan

Montaj: Ioana Cristea

Ilustraţie muzicală: Tudor Stănescu

Postprocesare sunet: Victor Epure

Fotografii: Cristiana Bobe

 

 
Drama „Jurnalul unei cameriste” (1946), în regia lui Jean Renoir, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează, în săptămâna 5 - 11 iunie, filmele „Viața dublă a Veronicăi” (1991) și „Jurnalul unei cameriste” (1946).

„Domnița şoim”, la TVR 1 | VIDEO

„Domnița şoim”, la TVR 1 | VIDEO

publicat: Vineri, 09 Iunie 2023

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 21.00, filmul de aventuri „Domnița șoim” ne spune povestea unei iubiri blestemate. Cu Michelle Pfeiffer și Rutger ...

„Oamenii și legea

În această ediție a emisiunii „Oamenii şi legea”, Mihaela Olaru și invitata sa, Alina Stoica, au discutat despre consecințele pe care despărțirea ...