loader
Foto

Galerie foto

Interviu-eveniment cu dr. Nawaf Salameh, primul cetățean român investit ca membru al Ordinului Sfântului Apostol Andrei și Arhon Referendarios, al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol | VIDEO

Interviul cu dr. Nawaf Salameh, realizat în premieră pentru TVR Cultural de jurnalistul Rafael Udrişte, a fost difuzat în emisiunea „Adevăr și curaj”, sâmbătă, 8 iunie, de la ora 13:30 (în reluare, duminică, 9 iunie, de la ora 8:30).

 

În 9 octombrie 2022, doctorul Nawaf Salameh devenea cel dintâi cetățean român investit membru al Ordinului Sfântului Apostol Andrei și Arhon Referendarios, al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. Este cea mai însemnată distincție pe care Patriarhia Ecumenică o poate conferi unui laic, pentru devotamentul excepțional față de Biserica Ortodoxă, dar și pentru contribuții remarcabile în viața comunității și în apărarea libertății bisericii-mame din Constantinopol.

(w882)

Cetățean român cu rădăcinile într-o străveche comunitate creștină din zona muntoasă a Siriei, situată la câţiva kilometri de Nazaret, dr. Nawaf Salameh provine dintr-o familie care și-a dovedit de multe generații devotamentul pentru comunitate și pentru apărarea valorilor creștine. Meritele sale în viața economică și socială românească sunt binecunoscute, dar dr. Nawaf Salameh este recunoscut şi pentru eforturile sale continue în promovarea valorilor și tradițiilor ortodoxe, precum și pentru contribuțiile sale caritabile la bunăstarea și consolidarea societății, a susținut Rafael Udriște.

(w882)

Primirea titlului de „arhon” de către un cetățean român reprezintă un moment semnificativ pentru noi toți, evidențiind totodată aprecierea pe care comunitatea ortodoxă internațională o are față de diversitatea și amploarea contribuțiilor românești în domeniul religios și cultural, ca și relațiile permanente și cordiale care leagă Biserica Ortodoxă Română și Patriarhia Ecumenică din Constantinopol. Această distincție nu onorează doar realizările lui Nawaf Salameh, ci inspiră totodată implicarea activă, de suflet, a personalităților laice în sprijinul comunităților lor și în promovarea valorilor ortodoxe. Titlul de arhon simbolizează recunoașterea eforturilor individuale care contribuie esențial la binele comun și la întărirea legăturilor spirituale între națiuni, a mai arătat realizatorul „Adevăr și curaj”.

(w882)

„Toți avem ceva de construit. Și fiecare dintre noi, prin ceea ce construiește, schimbă lumea”, a declarat Nawaf Salameh într-un interviu în premieră acordat TVR Cultural, subliniind nevoia de curaj și de asumare a continuității în viziunea creștină asupra lumii contemporane, aşa cum a fost ea evidenţiat şi cu prilejul Primului Summit Mondial al Arhonilor, care avut loc la sfârşitul lunii mai, la Atena.

„Trebuie să ne oprim din a dărâma ce au construit cei dinaintea noastră. Suntem creștini si suntem datori să nu ne dăm bătuți! Și suntem cu toții datori să fim modelele copiilor noștri”, a mai spus Salameh.

 

 

Exemplu de dăruire și serviciu adus comunității, dr. Nawaf Salameh consolidează, prin obținerea acestui titlu, poziția României pe harta contribuțiilor semnificative în Ortodoxia internațională. Această binemeritată distincție consfințește recunoașterea angajamentului său profund față de valorile și tradițiile ortodoxe, a mai arătat Rafael Udriște.

(w882)

Logo

 
Trofeul Valea Uzului. Raliul Moldovei, în direct la TVR Iași și TVR3 | VIDEO

De sâmbătă, 27 iulie, în Moldova răsună din nou motoarele mașinilor de cursă.  

Oana Giurgiu ne spune cum a început totul şi ne poveşteşte întâmplări mai mult sau mai puţin de groază din ediţiile "Luna Plină"  de până acum ...

Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...