loader
Foto

Întâlnire cu Herta Müller, în direct de la Iaşi

Vineri, 3 octombrie, laureata Premiului Nobel a fost prezentă la Iaşi, în cadrul unei dezbateri  organizate de Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași . Evenimentul – prezentat de Irina Păcurariu - a fost difuzat pe TVR 2.

 

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.


Deşi se află la cea de-a doua ediţie, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT)  a reuşit să se plaseze pe piaţa românească , dar mai ales pe cea europeană drept un jucător important atunci când vine vorba de dinamica literară.

Numai în 2013 au fost prezenţi peste 26,000 de vizitatori la cele 100 de evenimente organizate, publicaţia El Pais scria că „este deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est“, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung recunoştea cum „un eveniment de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România“.

Cea de-a doua ediţie FILIT va aduna sub aceeaşi umbrelă peste 300 de profesionişi din domeniul cărţii – atât din România, cât şi din străinătate –  iar printre invitaţii de marcă se află Herta Müller,  David Lodge, Mircea Cărtărescu, Dominique Gaultier, Nora Iuga, Norman Manea, Nicolae Manolescu, Matei Vişniec, Sean Cotter, Mariana Codruţ, Vasile Ernu, Cătălin Dorian Florescu, Ion Vianu şi mulţi alţii.

„În 2013 am ridicat ştacheta foarte sus, iar anul acesta suntem şi mai sus”, a spus scriitorul Dan Lungu, managerul FILIT, conform filit-iasi.ro. „Asta înseamnă un efort enorm de organizare, birocratic, de disciplină financiară şi toate celelalte“,  iar în acest an numeroase instituţii naţionale şi internaţionale şi-au oferit sprijinul în organizarea evenimentului.

***

Scriitoare germană originară din România, Herta Müller s-a născut în 1953, în satul Niţchidorf din Banat. Ea a fost o apropiată a Aktionsgruppe Banat – un grup de intelectuali români de origine germană – care i-a adus, în final, numeroase conflicte cu autorităţile comuniste de la acea vreme.  În 1987, ea a fugit din ţară şi s-a stabilit în Republica Federală Germania.

Activitatea literară din Germania a fost recompensată cu numeroase premii. În 1993 a luat Premiul criticii pentru literatură,  doi ani mai târziu a fost declarată „scriitor al oraşului Bremen”, iar în 1999 Austria îi oferea premiul Franz Kafka.  În 2009 – după alte două nominalizări anterioare din partea Germaniai – Herta Müller câştigă Premiul Nobel pentru Literatură, pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...