loader
Foto

Portret de artist: In memoriam Georges Banu, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural  difuzează luni, 23 ianuarie, la 20.30, partea a doua a emisiunii „Portret de artist” în memoria lui George (Georges) Banu, renumit critic de teatru, profesor universitar şi scriitor stabilit la Paris, membru al Academiei Române. Prima parte a fost difuzată  sâmbătă, 21 ianuarie, de la 20.30.

 

Georges Banu s-a stins din viață sâmbătă, la 79 de ani. Reputat teatrolog, profesor universitar stabilit la Paris din 1973, Georges Banu a fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Şi, tot de trei ori, a primit în Franţa, premiul pentru cea mai bună carte de teatru. În 2014, a obținut marele premiu al Academiei Franceze.

Puteți urmări prima parte a emisiunii mai jos:

 

 



Etern divizat, măcinat, între ceea ce Georges Banu însuşi a numit iubire şi neiubire de teatru, o neiubire niciodată nici categorică, nici definitivă, de aici şi evadările sale în pictură, evadări care, nu ştiu cum se face, dar s-au întors la teatru, căruia i-a analizat şi grandorile, şi miniaturile. Georges Banu a fost, este un mare călător’’ spune prietenul său, criticul literar Mircea Morariu.

S-a apropiat de lumea spectacolului cu o fascinaţie de care foarte puţini critici de teatru o pot practica. Făcând parte din fenomen şi nu din afara lui, George Banu este o altă faţetă a spectacolului de pe scenă.

Apropiat de actori şi regizori, a avut privilegiul de a cunoaşte toate tendinţele şi experimentele teatrului contemporan. Şi, pentru că este dublat de un scriitor cu mult har, Georges Banu a consemnat în caietele sale multe dintre întâlnirile memorabile ce nu au fost deloc puţine. A scris nu numai cărţi despre istorie, memorialistică şi critică teatrală, ci şi eseuri şi un număr impresionant de cronici.

Volumele sale – traduse în mai multe limbi - dedicate unor regizori ca Peter Brook, Tadeusz Kantor, Antoine Vitez sau Krzysztof Warlikowski, culegerile de dialoguri şi texte despre cele mai semnificative personalităţi ale scenei, invitaţiile la festivalurile de teatru, toate acestea lasă o urmă semnificativă asupra ultimilor 50 de ani din evoluţia spectacolului.

Teatrul ... este clipa de neuitat. Ea e darul scenei! Emblema de neşters a efemerului’’ spunea Georges Banu, cu convingerea aceluia pentru care a fi alături de actori, regizori şi spectatori este emoţia pentru care merită să trăieşti.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

---

Urmăriți aici și dialogul lui Horia Roman Patapievici cu George Banu, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”, înregistrat în 2013.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...