loader
Foto

In Memoriam Cătălina Buzoianu la Televiziunea Română

TVR1, TVR 2 şi TVR 3 dedică o serie de programe în memoria Cătălinei Buzoianu, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru din România, care şi-a dedicat viaţa scenei și învățământului teatral.

 

Într-un testimonial realizat de echipa Festivalului Național de Teatru din 2018, Mariana Mihuț spunea despre Cătălina Buzoianu că "este o minune (...) o binefacere pentru teatrul românesc!”, Horațiu Mălăele mărturisea la rândul său: „Cătălina a fost zâna mea cea bună” si Maia Morgenstern sublinia: „… mi-a format gustul pentru teatru și percepția asupra acestei arte.”

În amintirea sa, TVR 1 a programat duminică, 4 august, de la ora 15:30, piesa "Trenul din zori nu mai opreste aici" - o adaptare tv dupa piesa lui Tennessee Williams "The Milk Train Doesn't Stop Here Anymore", în regia Cătălinei Buzoianu. Distribuția: Olga Tudorache, Valeriu Popescu, Carmen Galin, Florina Cercel, Papil Panduru, Cristian Iacob, Marius Stanescu, Cristina Buburuz.

Luni, 5 august, de la ora 21.00, la TVR 3 ați putut urmări ediţia emisiunii Nocturne, în care Marina Constantinescu a avut-o ca invitată pe Cătălina Buzoianu, iar marţi, 6 august, de la ora 10.00, a fost transmis dialogul avut de regretata regizoare cu Eugenia Vodă la  Profesioniştii.

Tot marţi, 6 august, de la ora 17.00, la TVR 2 a fost programat spectacolul "Romeo & Julieta" realizat in anul 1978 cu absolventii de atunci ai IATC. ​Regia i-a aparținut Cătălinei Buzoianu, iar spectacolul a fost invitat si multipremiat la Festivalul de teatru studențesc de la Durham, Marea Britanie, din 1979.

Spectacolul a fost înregistrat, dar nu a fost difuzat niciodată. Mai mult, niciunul dintre protagoniști nu l-a văzut și nu credeau ca mai există. Din distribuţie fac parte: Adrian Pintea (Romeo), Dinu Manolache, Serban Ionescu, Razvan Vasilescu, Adriana Trandafir, Mirela Gorea, Micaela Caracas, Dan Nutu, Florin Calinescu. Muzica a fost compusă de Mircea Florian.

În 10 şi 11 august, de la ora 20.00, la TVR 3 puteţi urmări, în două părţi, spectacolul Dimineaţa pierdută de Gabriela Adameşteanu, o dramatizare de Cătălina Buzoianu, după romanul cu același nume. Spectacol preluat de la Teatrul Lucia Sturza Bulandra. În distribuţie: Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu, Victor Rebengiuc, Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Rodica Tapalaga, Tora Vasilescu, Irina Petrescu,  Mihai Constantin, Lucia Mara, Ina Apostol, Răzvan Ionescu, Eugenia Balaure.

***

Cătălina Buzoianu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (1965 - 1970), la clasa de regie a profesorului Ion Olteanu. După absolvirea institutului a fost repartizată la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, unde a pus în scenă spectacolele "Pescăruşul" de A. P. Cehov (1970), "Bolnavul închipuit" de Moliere (1970), "Poveste de iarnă" de William Shakespeare (1973). A fost regizor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, până în 1973, unde s-a făcut remarcată cu spectacolul "Peer Gynt" de Ibsen (1972).

Între 1979 și 1985 a fost prim-regizor permanent la Teatrul Mic din Bucureşti.

Numim câteva spectacole aflate sub bagheta sa regizorală: "Efectul razelor gamma asupra anemonelor" de Paul Zindel (1978), "Să-i îmbrăcăm pe cei goi" de Luigi Pirandello (1979), "Maestrul şi Margareta" după Mihail Bulgakov (1980), "Nişte ţărani" de Dinu Săraru (1981), "Trovarsi" de Luigi Pirandello (1992), "Pescăruşul" de A. P. Cehov (1993), "Sonata fantomelor" de August Strindberg (1999), "Spirit" de Margaret Edson (2001), "Lolita" de Vladimir Nabokov (2002), "Cum gândeşte Amy" de David Hare (2005), "Furtuna" de William Shakespeare (2009).

Din 1975 a fost profesoară la catedra de Regie-Teatru, iar din 1990 - decan al secției de Teatru din cadrul UNATC București.

Cătălina Buzoianu a avut peste o sută de piese montate în țară și în străinătate, activitatea sa artistică fiind recompensată cu numeroase premii românești și internaționale. Dintre acestea amintim: Premiul Academiei Române, 1973, Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Contemporan, Brașov, 1978, Premiul special al Juriului, Durham, Anglia, 1979, Titlul Amicus Poloniae, pentru propagarea culturii poloneze, 1980, Premiul Théâtre vivant - Radio France Internationale, 1993, Marele Premiu la Festivalului Național de Teatru, edițiile din 1994, 1996, 1997, Marele Premiu și Premiul pentru regie la Festivalul Internațional de Dramaturgie Românească, Timișoara, 1995, Premiul Città di Sciacca, în cadrul Premiilor Salvo Randone, Sciacca, Italia (1995), Premiul UNITER pentru cea mai bună regie, la ediția a III-a a Galei Premiilor UNITER, 1995, Premiul UNITER pentru întreaga activitate, la ediția a IX-a a Galei Premiilor UNITER, 2001.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...