loader
Foto

Galerie foto

În această vară, Marlene Dietrich este la TVR 2

În fiecare miercuri, de la ora 20.10, la Telecinemateca - iar fiecare film va avea o scurtă prezentare făcută de cineastul Radu F.Alexandru.

 

Din această săptămână, TVR 2 vă invită în fiecare săptămână, la Telecinemateca, să o urmăriţi pe Marlene Dietrich într-un ciclu ce a programat până la jumătatea lunii septembrie, o selecţie a celor mai reprezentative filme din cariera artistei.

Considerată una dintre cele mai frumoase actriţe ale marelui ecran, Dietrich a aprins imaginaţia admiratorilor – bărbaţi şi femei deopotrivă – nu doar cu ochii ei de felină, pomeţii eleganţi şi buclele blonde, ci şi afişând o siluetă androgină, îmbrăcată adesea în costume bărbăteşti, sfidând preceptele morale ale societăţii.

Debutând în cinema în Germania natală, după ce un accident i-a spulberat visul de a deveni violonistă, Dietrich îi atrage atenţia marelui regizor austriac Josef von Sternberg, care o distribuie în primul film german sonor, "Îngerul albastru" ("Der Blaue Engel", 1929). Succesul internaţional al acestuia le aduce amândurora un contract la Hollywood şi colaborarea cu Von Sternberg, care-i va fi mentor şi partener de viaţă.

De-a lungul carierei sale hollywoodiene, care a continuat până la sfârşitul anilor 1950, Marlene Dietrich a jucat alături de parteneri nu mai puţin celebri – John Wayne, Gary Cooper, Cary Grant, James Stewart – şi a fost muza unora dintre cei mai mari regizori ai secolului XX: Ernst Lubitsch, Rene Clair, Billy Wilder sau Alfred Hitchcock.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai trupelor americane; concertele ei ridicau moralul soldaţilor şi apariţiile ei în public au contribuit la strângerea de fonduri pentru armată. Când marele ecran nu i-a mai oferit roluri de protagonistă, Dietrich s-a întors definitiv la prima ei iubire, scena. În anii '60-'70, spectacolele ei de cabaret din Las Vegas sau Londra, în care apărea, conform obiceiului său, fie în rochii elegante, fie purtând frac şi joben, proiectau aceeaşi imagine a unui star incontestabil, provocator, în afara tiparelor.

Iată programarea celor nouă filme marcante din cariera lui Marlene Dietrich ce vor fi difuzate la TVR 2, în această vară, în cadrul ciclului Telecinemateca:

6 iulie - Dezonorata (DISHONORED – SUA, 1931)
13 iulie - Shanghai Express – SUA, 1932
20 iulie – Viciul blond (BLONDE VENUS – SUA, 1932)
27 iulie – Împărăteasa Roşie (THE SCARLET EMPRESS – SUA, 1934)
3 august – Capriciu Spaniol (THE DEVIL IS A WOMAN – SUA, 1935)
24 august - Dorinţă (DESIRE – SUA, 1936)
31 august – Frumoasa din New Orleans (THE FLAME OF NEW ORLEANS – SUA, 1941)
7 septembrie – Linia vieţii (GOLDEN EARRINGS – SUA, 1947)
14 septembrie – Scandal internaţional (A FOREIGN AFFAIR - SUA, 1948)

Ca de obicei, la Telecinemateca, fiecare film va avea o scurta prezentare făcuta de Radu F.Alexandru.

6 iulie - DEZONORATA (DISHONORED – SUA, 1931)
Regia: Josef von Sternberg, Cu: Marlene Dietrich, Victor McLaglen
Dramă, inspirată de povestea lui Mata Hari. În 1915, Marie Kolverer, o prostituată din Viena, este recrutată de serviciile secrete pentru a da în vileag o reţea de agenţi dubli care vând informaţii ruşilor.

13 iulie - SHANGHAI EXPRESS – SUA, 1932
Regia: Josef Von Sternberg, Cu: Marlene Dietrich, Clive Brook
*Premiul Oscar pentru imagine
*Două nominalizări la premiile Oscar – pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor
Aventuri. În 1931, pasagerii unui tren care străbate China frământată de război civil sunt mai preocupaţi de prezenţa printre ei a frumoasei Shanghai Lily, o tânără femeie cu reputaţie îndoielnică, decât de pericolele care i-ar putea pândi în lunga lor călătorie. Când un grup de rebeli opreşte trenul şi-l ia ostatic pe dr. Harvey, fostul iubit al lui Lily, aceasta îl salvează, vrând să-i demonstreze că sentimentele ei nu s-au schimbat.

20 iulie - VICIUL BLOND (BLONDE VENUS – SUA, 1932)
Regia: Josef von Sternberg, Cu: Marlene Dietrich, Cary Grant. Dramă. Helen, dansatoare de cabaret, munceşte din greu pentru a plăti tratamentul soţului ei bolnav şi pentru a-şi creşte fiul, însă relaţia cu un bărbat bogat şi seducător ameninţă să-i distrugă căsnicia.

27 iulie - ÎMPĂRĂTEASA ROŞIE (THE SCARLET EMPRESS – SUA, 1934)
Regia: Josef von Sternberg, Cu: Marlene Dietrich, Sam Jaffe, John Lodge. Dramă istorică. Cronica ascensiunii uneia dintre cele mai faimoase figuri din istoria Rusiei, împărăteasa Ecaterina cea Mare - de la sosirea ei la curte, ca tânără prinţesă prusacă, până la urcarea pe tron, în 1762, în urma unei lovituri de stat.

3 august - CAPRICIU SPANIOL (THE DEVIL IS A WOMAN – SUA, 1935)
Regia: Josef Von Sternberg, Cu: Marlene Dietrich, Lionel Atwill
Dramă. În Spania, în timpul carnavalului, tânărul Antonio se îndrăgosteşte de seducătoarea Concha Perez, care joacă pe degete toţi bărbaţii. Cei doi fac planuri să plece la Paris, dar, fireşte, Concha descoperă între timp o "pradă" mai ispititoare decât Antonio.

24 august - DORINŢĂ (DESIRE – SUA, 1936)
Regia: Frank Borzage, Cu: Marlene Dietrich, Gary Cooper
Dramă. Madeleine de Beaupre, o seducătoare hoaţă de bijuterii, se pregăteşte să fugă din Franţa în urma unui jaf. La graniţă, îl întâlneşte pe Tom Bradley, un american care-şi petrece vacanţa în Europa. Madeleine se foloseşte de el ca să treacă în Spania perlele furate, iar Tom, fascinat de misterioasa femeie, e deja dispus s-o urmeze în orice aventură.

31 august - FRUMOASA DIN NEW ORLEANS (THE FLAME OF NEW ORLEANS – SUA, 1941)
Regia: Rene Clair, Cu: Marlene Dietrich, Bruce Cabot
*Nominalizare la Oscar pentru cea mai bună scenografie
Comedie. O frumoasă aventurieră proaspăt instalată în New Orleans porneşte la vânătoare de bărbaţi cu stare şi îşi găseşte fericirea alături de un bancher, care nu ezită s-o ceară în căsătorie. Dar nunta e în pericol, fiindcă tânăra logodnică pare mult mai interesată de farmecul frust al unui marinar apărut din senin în viaţa ei, decât de averea viitorului soţ.

7 septembrie - LINIA VIEŢII (GOLDEN EARRINGS – SUA, 1947)
Regia: Mitchell Leisen, Cu: Marlene Dietrich, Ray Milland. Dramă. În 1939, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, ofiţerul englez Ralph Denistoun primeşte misiunea secretă de a intra în Germania nazistă pentru a recupera formula unui gaz otrăvitor. În mod surprinzător, aliaţii săi în periculoasa misiune vor fi frumoasa ţigancă Lydia şi şatra ei.

14 septembrie
SCANDAL INTERNAŢIONAL (A FOREIGN AFFAIR - SUA, 1948)
Regia: Billy Wilder, Cu: Marlene Dietrich, Jean Arthur, John Lund
*2 nominalizări la premiile Oscar – pentru scenariu şi imagine
Comedie romantică. În Berlinul ocupat de Forţele Aliate, Phoebe Frost, membră a Congresului SUA, are misiunea de a supraveghea comportamentul ofiţerilor americani. Auzind zvonul că Erika, fosta amantă a unui criminal de război şi cântăreaţă de cabaret, a devenit "protejata" unui ofiţer american, ea îl desemnează pe căpitanul John Pringle să se ocupe de depistarea suspectului... fără a bănui că Pringle însuşi este omul căutat.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...