„Glasul lunii", în regia lui Federico Fellini, la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

TVR1 | Luni, 26 Aprilie 2021
Dacă e marţi, e  #Telecinemateca ​ la  #TVR1 ​! Pe 27 aprilie, vedem comedia „Glasul lunii" (La Voce dela Luna - Italia, Franța, 1990), adaptare a romanului „Il poema dei lunatici" de Ermano Cavazzoni, cu Roberto Benigni și Paolo Villaggio.

Ivo Salvini, care trăieşte undeva între vis şi realitate, crede că aude glasul Lunii din fiecare fântână asupra căreia se apleacă. Şi că Luna îi va arăta nici mai mult, nici mai puţin decât drumul către femeia ideală, la care visează dintotdeauna.

Salvini porneşte în călătoria vieţii sale, în decursul căreia va întâlni personaje bizare: diafana Aldina de care se îndrăgosteşte, un oboist care trăieşte în cimitir, prefectul pensionar Gonnella, care vede conspiraţii la tot pasul şi care-i va deveni tovarăş de drum.

O "Ţară a Minunilor" născută din imaginarul fellinian, cuceritor şi grotesc în acelaşi timp, căruia regizorul îi dă viaţă aici pentru ultima oară ("Glasul lunii" este ultimul film semnat de Fellini), inspirându-se din amintirile copilăriei sale petrecute în regiunea Emilia-Romagna.

Glasul lunii este un frumos film-metaforă despre care Fellini, prin analogie, spunea că: „Datoria noastră ca povestitori este să aducem oamenii „la gară”. Acolo fiecare persoană își va alege propriul tren ... Dar cel puțin trebuie să-l ducem la gară ... la un punct de plecare. Pentru că în viață trebuie să fim deschişi, să păstrăm entuziasmul copilăresc pe tot parcursul călătoriei care este viața, iar lucrurile vor veni în calea noastră aşa cum trebuie”.

„Glasul lunii" - TVR 1, ora 22:10, marți, 27 aprilie

TVR +
Canalul TVR YouTube