loader
Foto

Garden Party la „Ora Regelui”

Vă invităm să însoțiți Familia Regală a României la toate evenimentele la care participă, în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Timp de 81 de ani, ziua națională a României a fost 10 mai, până când comuniștii au încercat să o șteargă din memoria poporului.

Numai că pe 10 mai România și-a câștigat independența, pe 10 mai s-a întemeiat Dinastia Română, iar proclamarea regatului a avut loc tot într-o zi de 10 mai. De aceea invitații, români și străini, au venit și anul acesta din toată țara și chiar din afara ei ca să sărbătorească împreună cu stră-stră-nepoata primului rege pe care l-a avut țara, Majestatea Sa Margareta.

(w882) ora regelu

Ziua a început cu depunerea de flori la statuia Regelui Carol I, fondatorul statului român modern. Apoi, în sediul istoric al Fundației Centrale Universitare Carol I, trei institutii de prestigiu au reușit să ne aducă aminte o altă față a Marelui Razboi. Specialiști de la Biblioteca Centrală Universitara Carol I, Arhivele Naționale și Muzeul Național al Literaturii Române au facut o amplă cercetare de reconstituire a câtorva sute de destine, într-un album și o expoziție: ”Eroinele Romaniei Mari. Destine din linia I”.

(w882) ora regelu

Pe 10 mai, sute de ingineri militari sărbătoresc, de acum înainte, și ziua în care facultatea pe care au absolvit-o a luat numele Regelui Întregitor – Academia Tehnică Militară Regele Ferdinand I. Personalitatea Sa istorică, militară și academică a inspirat aceasta decizie, în anul în care românii sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire.

(w882) ora regelu

Cine a fost nerăbdător să ajungă la Garden Party i-a întâlnit pe temerarii ”Maratonului Independenței”. De câțiva ani, vin din toate colțurile țării, au între 10 și 80 de ani și fiecare speră la cel mai bun timp. Au luat startul, în dreptul Arcului de Triumf, la ora 8 dimineața, dar premiile le-au primit la Palatul Elisabeta, după care s-au bucurat și ei de sărbătoare.

(w882) ora regelu

(w882) ora regelu

Garden Party a fost ca de obicei momentul cel mai așteptat al zilei. Mii de invitați au umplut grădina Palatului Elisabeta, veniți să salute Familia Regală. Seara, în pavilionul din Parcul Regele Mihai, o atmosferă de promenadă prin istorie – obiecte personale vechi, fotografii, documente și povești. O expoziție în care Primăria Capitalei l-a invitat pe distinsul academician Constantin Bălăceanu-Stolnici să istorisească pe înțelesul tuturor.

(w882) ora regelu

(w882) ora regelu

”Tinerele Talente” sunt la început de sezon. Bursierii acestui an, din programul Fundaţiei Principesa Margareta, se prezintă  publicului  în expoziţia şi concertul ”Identităţi”. În cel de-al şaptelea an al evenimentului, bursierii şi-au expus lucrări de pictură, grafică, sculptură sau design vestimentar pentru a transmite publicului mesajul lor artistic.

Ceea ce v-am prezentat, dar și multe alte subiecte - în ediția din 26 mai, la „Ora Regelui”.

***

Foto credit: Daniel Angelescu

***

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Ruxandra Țuchel

Program de difuzare:

TVR 1 - sâmbătă, 26 mai, ora 15.00

TVR Internaţional - sâmbătă, 26 mai, ora 15.00

TVR MOLDOVA - sâmbătă, 26 mai, ora 15.00 (27 mai 2018, ora 1.00)

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...