loader
Foto

Galerie foto

Garantat 100% cu Dan C. Mihăilescu

Cătălin Ştefănescu a stat de vorbă cu criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu despre Castelul, Biblioteca, Puşcăria - carte pe care Mihăilescu a lansat-o, anul acesta, la Târgul de Carte Gaudeamus.

 

Ediția din 8 decembrie este disponibilă online pe TVR+

Duminică seara, cunoscutul critic si istoric literar Dan C. Mihăilescu este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%, de la TVR 1, TVR HD şi TVR+. De la ora 24.00, Dan C. Mihăilescu vine să povestească despre cartea sa lansată recent la Târgul de Carte Gaudeamus - Castelul, biblioteca, puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare, unde face portretele unor mari figuri feminine ale României.

 

„Cea mai recentă carte a domniei sale - Castelul, Biblioteca, Puşcăria – deschide o discuţie fascinantă despre un posibil portret al unei Românii trecute, realizat prin intermediul a 14 românce care au aşternut în scris memorii, epistole, felul lor de a vedea lumea. De la Regina Maria la Cella Delavrancea, de la Alice Voinescu la Pia Pillat şi de la Maria Cantacuzino-Enescu la Lena Constante, Dan C. Mihăilescu reface o lume tulburătoare, o Românie care trece prin Marea Unire, intrigi politice, război, instalarea comunismului, suferinţa din închisorile în care a fost exterminată elita unei ţări. Printre detaliile epocii, poveşti de dragoste sau relatarea unor chinuri cumplite, personalităţile feminine pe care Dan C. Mihăilescu le readuce la viaţă îşi spun atât poveştile lor, cât şi povestea unei naţiuni sortite să treacă prin frămîntări şi schimbări devastatoare”, ne îmbie Cătălin Ştefănescu, invitându-ne să nu ratăm ediţia Garantat 100% de duminică, transmisă de TVR HD şi TVR+.

Prin analizele sale pline de umor, Dan C. Mihăilescu nu prezintă doar o carte, ci o popularizează în medii în care lectura pare un supliciu. Criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu s-a născut la Bucureşti 1953, fiind absolvent al Facultăţii de limba şi literatura română, secţia română-franceză.

 

Dan C. Mihăilescu a fost cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară G. Călinescu şi a editat suplimentul cultural Litere, arte & idei de la Cotidianul. A obţinut Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor pentru volumul Perspective eminesciene. A publicat 16 volume de eseuri (printre care Stângăcii de dreapta, Îndreptări de stânga, ciclul Viaţa literară, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu), a tradus din Jean-François Revel, Eugène Ionesco, Emmanuel Todd, Vladimir Bukovski ş.a., a deţinut rubrici în revistele Luceafărul, Transilvania, 22, Idei în dialog, România literară, Ziarul de duminică, Dilema veche, precum şi în Evenimentul zilei şi Jurnalul Naţional. Din anul 2000 este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, la ProTV. Printre preocupările sale constante se află literatura memorialistică şi epistolară. Cele mai recente cărţi ale sale sunt I.L. Caragiale şi caligrafia plăcerii: Despre eul din scrisori(Humanitas, 2012) şi Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş (Humanitas, 2012) şi Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu (Humanitas, 2013).

 

Despre Garantat 100%

Anul acesta, emisiunea Garantat 100%, realizată şi prezentată de Cătălin Ştefănescu, a intrat în cel de-al 15-lea an de când este difuzată de TVR. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 sâmbătă, 27 aprilie de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” şi ĩn spectacolul ce va deschide ...

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Diplomă de excelenţă pentru jurnalistul Răzvan Onesa

La aniversarea a 30 de ani de existenţă în peisajul presei economice autohtone, Top Business, una dintre publicaţiile care reuşeşte să existe şi ...