„Frontul”, prima emisiune din România realizată şi transmisă live din Ucraina

TVR.RO | Joi, 30 Iunie 2022
Jurnalista TVR Alina Grigore şi echipa sa se află din nou în zona de conflict din Ucraina. Reportaje din locurile bombardate şi interviuri în exclusivitate am urmărit în ediţia specială a emisiunii „Frontul”, pe 1 iulie, de la ora 19.00, în direct la TVR1.
primarul orasului Mikolaiv
bloc bombardat 29 iunie Mykolaiv
Vitaliy Kim
dupa bombardament 29 iunie Mykolaiv
Odessa
primarul orasului Mikolaiv
bloc bombardat 29 iunie Mykolaiv
Vitaliy Kim
dupa bombardament 29 iunie Mykolaiv
Odessa

„Un adevărat coşmar trăiesc locuitorii din Mykolaiv, care sunt bombardaţi continuu de armata rusă”, ne relatează Alina Grigore, jurnalist de război al Televiziunii Române şi realizatoarea emisiunii „Frontul”, de la TVR 1. Alături de echipa de operatori Mihai Florea şi Claudiu Petringenaru, Alina Grigore s-a deplasat pentru a doua oară în Ucraina, de la începerea conflictului, pentru a transmite de acolo realitatea trăită de locuitorii ţării vecine. Vineri, 1 iulie, la ora 19.00, Alina Grigore ne-a prezentat „Frontul” chiar din Mykolaiv, aducând astfel telespectatorilor TVR 1 prima emisiune din România realizată în direct de pe frontul din Ucraina.

(w640) Vitaliy Ki

Echipa de jurnalişti a filmat în Odessa, apoi a mers pe linia frontului, în zone afectate de bombardamente şi a aflat poveşti din viaţa oamenilor în timp de război – militari ucraineni, dar şi săteni rămaşi în zona de conflict. Tot în ediţia specială „Frontul” de la TVR 1, am urmărit un interviu exclusiv cu guvernatorul regiunii Mykolaiv, Vitaly Kim, şeful Administraţiei Militare Regionale, decorat recent de preşedintele Zelenski. „Este ţinta nr. 1 a ruşilor în această regiune. În 29 martie, dimineaţa, soldaţii lui Putin au bombardat clădirea administrativă regională, au ucis 36 de oameni şi au rănit alte zeci de persoane. Guvernatorul a scăpat cu viaţă pentru că nu nu ajunsese încă la birou”, explică Alina Grigore.

(w640) Vitaliy Ki

(w500) mykolaiv_f

credit foto: Alina Grigore

Oleksandr Senkevich, primarul oraşului Mykolaiv, va fi şi el prezent în ediţia specială de vineri seară. Despre acesta, jurnalista TVR ne spune că i-a întîmpinat pe membrii echipei TVR urându-le bun venit în limba română: „Bună ziua! Ce mai faceţi?”. Ştie multe alte expresii în română, iar despre legătura lui cu românii aflăm mai multe la „Frontul” din 1 iulie.

(w640) primar Mik

În fiecare noapte, în Mykolaiv sună sirenele, iar echipa TVR trebuie să se ascundă, la fel ca toţi locuitorii oraşului. Pe 29 iunie, la 6 dimineaţa, un cartier de blocuri a fost ţinta uneia dintre cele opt rachete trimise de militarii lui Putin în Mykolaiv. „Cinci oameni au murit, opt au fost răniţi, dintre care cinci grav. Salvatorii lucrează în schimburi, continuă căutările persoanelor disparute şi securizează zona”, detaliază Alina Grigore.

(w640) bloc bomba

(w640) dupa bomba

credit foto: Alina Grigore

„O altă rachetă a vizat o zonă industrială, dar a căzut peste zeci de garaje ale cetăţenilor, a creat un crater de peste 4 m adâncime şi a carbonizat o mulţime de maşini. Exploziile extrem de puternice le-am resimţit şi noi, deşi suntem la câţiva kilometri distanţă de acest cartier, atacat de două ori în decursul câtorva zile. Nimeni nu doarme în Mykolaiv între 4 şi 6 dimineaţa. Atunci atacă ruşii cel mai tare. Când toţi oamenii sunt la casele lor”, mai precizează jurnalista TVR.

(w640) masina

credit foto: Alina Grigore

Vineri seară am urmărit, la TVR 1, o ediţie specială „Frontul”, de la ora 19.00, în direct din Ucraina. Românii din afara graniţelor au vizionat-o tot atunci, la TVR Internaţional.

(w640) Odessa

Moderator și realizator: Alina Grigore

Producător: Livia Şerban Iancu

foto: Alina Grigore, Claudiu Petringenaru, Mihai Florea

TVR +
Canalul TVR YouTube