loader
Foto

Fizicianul Nicolae Zamfir, în dialog cu Mircea Dumitru, la „Dialoguri academice” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 7 mai, discuția lui Mircea Dumitru cu fizicianul Nicolae Zamfir, în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”. Producția este transmisă și la TVR Internațional.

 

Acad. Nicolae Zamfir, doctor în fizică, este, începând cu anul 2022, vicepreședinte al Academiei Române.

Între anii 2004 și 2020, a fost director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și a coordonat unul  dintre cele mai importante proiecte ştiinţifice din România: ELI-NP. A fost membru corespondent al Academiei Române din anul 2006 și este membru titular din 2015.

Începând cu pregătirea lucrării de doctorat şi până în prezent, activitatea sa profesională a fost centrată pe studiul structurii nucleului atomic.

(w882) Nicolae Za

Nicolae Zamfir. Sursă imagine: TVR

Rezultatele activităţii sale profesionale sunt concretizate în peste 500 de lucrări, dintre care peste 300 au fost publicate în reviste de specialitate cotate internaţional. Problematica abordată în lucrări se referă, în cea mai mare parte, la măsurători experimentale de parametri de structură nucleară, compararea rezultatelor cu diverse calcule de modele teoretice şi interpretarea rezultatelor.

De asemenea, o parte dintre lucrări se referă la fenomenologii globale ale datelor de structură nucleară şi studiul evoluţiei lor.

Academicianul Nicolae Zamfir  este posesorul a numeroase premii şi distincţii, între care „Premiul Hurmuzescu al Academiei Române”, „Fellow European Physical Society” și „Ordinul Legiunea de Onoare” - Franţa, în rang de ofiţer.

(w882) Mircea Dum

Nicolae Zamfir și Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

TVR Cultural difuzează, din 2 aprilie, emisiunea „Dialoguri academice”, o serie de 11 dialoguri între Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, și colegii săi academicieni.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

---

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

 

---

Program difuzare:

TVR Cultural: duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30 (reluare)

TVR Internațional - sâmbătă, ora 19.00 (ora României)

 

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

FILM.TVR.RO

Logo

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...