loader
Foto

Filme românești, în regia lui Dan Pița, la TVR Internațional

Sâmbătă, 4 iulie, și duminică, 5 iulie, la ora 23.00, TVRi transmite dramele " Hotel de lux " și " O mul zilei " .

 

"Hotel de lux" - sâmbătă, 4 iulie, ora 23.00

Alex, un tânăr şef de sală ambiţios, încearcă să înnoiască ambianţa dintr-un restaurant aflat în incinta unui hotel de lux, în saloanele căruia mişună, resemnate, personalităţi cândva notabile. Însă, iniţiativele lui trezesc împotrivirea personalului şi a superiorilor. Trimis la munca de jos, Alex află de la mama sa că este fiul din flori al patronului tiran şi descoperă perfida ţesătură de minciuni care domină viaţa din hotel.

„Ceea ce m-a preocupat la Hotel de lux, a fost să pun individul în raport cu societatea, în raport cu lumea, cu organizarea de stat, cu instituţiile, cu armata, cu puterea. Tot timpul am spus că acest film este o demonstraţie despre cât de facilă este puterea, căci ea se bazează pe un aparat pus la punct, pe care, dacă cineva ştie să-l deşurubeze, acesta se destramă. O societate care este ţinută ani de zile sub un clopot închis, sub o forţă politică, administrativă totalitară să eşueze în tot felul de infirmităţi de natură psihică, adică să-ţi dea senzaţia că ai de-a face cu o societate handicapată. O societate, care a fost astfel ţinută, nu poate să fie sănătoasă. Pentru a o însănătoşi, trebuie să spargi acest clopot şi, din mizeria care iese, să se nască ceva, poate puţină literatură.Dan Piţa.

România-Franţa, 1992

Regia şi scenariul: Dan Piţa

Cu: Valentin Popescu, Ştefan Iordache, Irina Petrescu, Irina Movilă, Alfred Demetriu, Lamia Beligan

Distincții:

* 1992 – Veneţia – “Leul de Argint”;

* 1992 - UCIN - Marele Premiu, Premiile pentru imagine – Călin Ghibu, muzică – Adrian Enescu, coloană sonoră – Sotir Caragaţă, A. Salamanian, montaj - Cristina Ionescu, interpretare feminină rol secundar - Irina Petrescu.

(w882) Omul zilei

"Omul zilei" - duminică, 5 iulie, ora 23.00

Andrei, un prosper om de afaceri şi, totodată, şef de partid politic şi parlamentar, provoacă un accident de maşină, soldat cu un mort şi cu un rănit. Victimele sunt doi dansatori, foşti colegi ai tinerei şi frumoasei iubite a eroului principal. Pe măsură ce ancheta înaintează, apare tot mai evidentă intenţia unor rivali politici de a-l compromite pe Andrei.

România, 1997

Regia: Dan Piţa

Scenariul: Radu F. Alexandru

Cu: Ştefan Iordache,  Alina Chivulescu, George Mihăiţă, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc

Distincții:

* 1996-1997 - UCIN - Premiile pentru scenariu, imagine – Dan Alexandru, interpretare masculină - Ştefan Iordache, muzică – Anton Şuteu

* 1998 - Montpellier - Mențiune specială

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

Luni, 29 aprilie, de la ora 19:00, revedeți o ediție a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră”, la TVR Internațional.

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...