loader
Foto

Filmele săptămânii la TVR Cultural: În 21 ianuarie, „Tesla”, premiat la Sundance

TVR Cultural difuzează sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 22.00, drama „Tesla”, premiată la Festivalul Sundance.

 

În săptămâna 16-22 ianuarie, telespectatorii TVR Cultural se pot delecta cu filme premiate, cu o distribuție de excepție, precum „Bostonienii”, „Metronom”, „Tesla” și „Veronica se întoarce”.

Luni, 16 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Bostonienii” (1984), în regia lui James Ivory, cu o distribuție de admirat: Vanessa Redgrave, Christopher Reeve, Madeleine Potter, Jessica Tandy.

(w882) Bostonieni

Scenă din filmul „Bostonienii”. Sursa: imdb.com

Filmul, care se bazează pe romanul omonim al lui Henry James, prezintă povestea a două femei, Olive, o militantă feministă, care încearcă să o atragă de partea cauzei sale pe Verena, tânără cu remarcabile calităţi de orator.

(w882) Bostonieni

Scenă din filmul „Bostonienii”. Sursa: imdb.com

Totul merge bine, până când Verena se îndrăgosteşte de un avocat care se opune vehement ideii de emancipare a femeilor. Acțiunea se derulează în Bostonul sfârşitului de secol XIX.

(w882) Bostonieni

Afișul filmului „Bostonienii”. Sursa: imdb.com

Joi, 19 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează, în premieră, filmul românesc „Metronom” (2022), în regia lui Alexandru Belc, cu Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin și Andreea Bibiri.

Drama prezintă povestea a doi tineri din România comunistă a anului 1972, care sunt nevoiți să se despartă, după ce tânărul primește aprobarea să plece definitiv din România.

(w882) Metronom

Scenă din „Metronom”. Sursă: Facebook

Sau, așa cum e descris filmul pe pagina de Facebook dedicată:În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisunea METRONOM de la Europa Liberă. Cand el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață”.

Filmul a fost premiat cu „Un Certain Regard” pentru regie, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2022.

Întrebat de organizatori ce își dorește ca oamenii să rețină despre film, regizorul Alexandru Belc explica: „Sper că acest film va ajunge și la tineri. Vreau să învețe că a fost un timp în care conceptul de „niciodată”, „niciodată nu ne vom mai vedea”, a fost extrem de real. Acum uităm adesea cum era să crești într-un regim autoritar, cum era viața unui adolescent în acele timpuri”. Interviul este disponibil aici.

(w882) Metronom

Scenă din „Metronom”. Sursă: Facebook

Sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 09.00, TVR Cultural difuzează unul dintre cele mai îndrăgite filme ale copilăriei pentru multe generații de români: „Veronica se întoarce” (1973), în regia Elisabetei Bostan.

Din distribuție fac parte: Lulu Mihăescu, Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Violeta Andrei, George Mihăiță, Vasilica Tastaman, Florian Pittiș, Mihai Stan, Mihaela Istrate, Angela Moldovan.

(w882) Veronica s

Vulpea - Vasilica Tastaman, și Veronica - Lulu Mihăescu. Sursă: cinemagia.ro

„Fugind în pădure să-și salveze rățușca furată de coana Vulpe (Vasilica Tastaman), Veronica (Lulu Mihăescu) dă de Greiere (Florian Pittiș), de Împărăteasa furnicilor (Margareta Pâslaru) și de periculosul motan Dănilă (Dem Rădulescu) care intonează, ca toți ceilalți, refrenele lui Temistocle Popa”, arăta Tudor Caranfil, în „Dicţionar Subiectiv al Realizărilor Filmului Românesc" (Polirom, 2002).

CITIȚI ȘI: TVR CULTURAL DIFUZEAZĂ FILMELE COPILĂRIEI: „VERONICA” ȘI VERONICA SE ÎNTOARCE”

(w882) Veronica s

Veronica- Lulu Mihăescu, motanul Dănilă - Dem Rădulescu și Greierele - Florian Pittiș. Sursă: cinemagia.ro

Sâmbătă seară, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează drama „Tesla” (2020), care a obținut, la Festivalul Sundance, premiul special al Fundației Alfred P. Sloan, dedicat filmelor cu teme științifice.

Regia o semnează Michael Almereyda, iar din distribuție fac parte Ethan Hawke, Eve Hewson, Kyle MacLachlan.

(w882) Tesla

(w882) Tesla

Ethan Hawke (sus) și Kyle McLachlan (jos), în „Tesla”. Sursa: imdb.com

Nikola Tesla, inventator genial şi vizionar, se zbate să-şi pună în aplicare ideile revoluţionare despre sistemele de curent electric, în ciuda relaţiilor dificile cu colegul său inventator, Thomas Edison, şi cu finanţatorul său, George Westinghouse.

Filmul, neconvenţional ca şi personajul său, este narat din perspectiva lui Anne Morgan, fiica faimosului bancher J.P. Morgan, vocea modernă care aduce epoca lui Tesla mai aproape de zilele noastre.

(w882) Tesla

O parte din afișul filmului „Tesla”. Sursa: imdb.com

FILM.TVR.RO

Logo

 
Violoncelistul Adrian Naidin, la „Mic dejun cu un campion”: Artiştii sunt nişte intermediari între teluric şi celest (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

TVR difuzează o serie de programe dedicate JO PARIS 2024

Legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „#Învingătorii”, „#Eroii” și „#Speranțe”.  TVR va ...