Film de capă şi spadă la TVR1: Cocoşatul (LE BOSSU – Franţa, 1959)

TVR.RO | Duminică, 25 Octombrie 2020
Marţi, 27 octombrie, de la 22.10, la Telecinemateca, un nou film cu inegalabilul Jean Marais în rolul principal.

Film de aventuri, după romanul cu acelaşi titlu de Paul Feval. Pregătindu-se să părăsească Franţa, cavalerul Henri de Lagardere se opreşte la castelul prietenului său, ducele de Nevers. Când castelul este atacat de către prinţul de Gonzague, care vrea să pună mâna pe averea lui Nevers, Lagardere nu ezită să lupte alături de prietenul său, dar nu reuşeşte să-l salveze de sabia duşmanului. Înainte să moară, Nevers îl imploră să aibă grijă de fetiţa lui, Aurore. După câţiva ani, Lagardere se întoarce din exil, împreună cu Aurore – care s-a transformat într-o frumoasă domnişoară – ca să răzbune moartea lui Nevers. Şi, pentru ca duşmanii să nu-l recunoască, voinicul cavaler se dă drept un biet bătrân cocoşat.

Adaptarea romanului lui Paul Feval în regia lui Hunebelle redă întreaga splendoare a epocii, întreaga poveste de dragoste a romanului în care se păstrează prezenţa personajelor istorice reale. Savuroasele momente de umor aduse de Bourvil se alătură celor de dramă, suspans, acţiune, spionaj, iubire şi, evident, scenelor de duel. Producţia este sclipitoare şi în ceea ce priveşte locaţiile de filmare, cum ar fi interioarele pline de lux şi exterioarele castelelor Pierrefonds şi Oise, precum şi a numeroase alte locaţii din Franţa şi din Toledo, Spania. Impresionantă este şi atenţia dată de regizorul Andre Hunebelle veşmintelor, bijuteriilor şi coafurilor doamnelor de rang din acest film.

Frumuseţea decorurilor şi a locaţiilor de filmare este completată de frumuseţea actriţei principale, Sabina Sesselmann. În vârstă de 23 de ani, la numai doi ani de la debutul său în cinematografie, frumoasa blondă joacă dublul rol al soţiei ducelui de Nevers şi apoi al fiicei acestuia. De origine germană, actriţa a trebuit ca în acest film să fie dublată în cele două roluri, de două actriţe diferite din Franţa. Sabina Sesselmann a studiat istoria artei la Berlin iar din adolescenţă a luat lecţii de balet şi cursuri de actorie. Studiile, adăugate la talentul şi frumuseţea ei deosebită, au ajutat-o pe Sabine să câştige nu doar inima publicului, dar şi pe cea a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din Europa anilor 60. Este vorba de Ernst Henne Jr., fiul şi moştenitorul legendarului pilot de curse şi multi-milionar Ernst Jakob Henne, cu care frumoasa actriţă s-a căsătorit în secret în 1964. Chiar dacă oficial, după căsătorie, Sabine s-a retras din viaţa publică, ea a mai apărut în diverse proiecte cinematografice şi de televiziune până în 1996, cu doi ani înainte de sfârşitul vieţii.

Cocoşatul (LE BOSSU – Franţa, 1959)
Regia: Andre Hunebelle
Cu: Jean Marais, Bourvil, Sabine Sesselmann
TVR +
Canalul TVR YouTube