Figuri legendare ale rezistenței: Asaltul și represiunea

TVR.RO | Luni, 16 Noiembrie 2020
În fiecare zi de luni, la TVR 2, de la ora 22.00, realizatoarea Lucia Hossu-Longin vă invită să urmăriți la „Memorialul durerii” istorii marcante despre rezistența armată anticomunistă în munți: opt episoade din seria nouă „Istoria Bravilor”.

După instaurarea regimului comunist în România, mulți români au respins stalinizarea forţată a ţării. Fenomenul rezistenței s-a accentuat odată cu impunerea măsurilor de tip sovietic, dar şi cu epurările cu caracter politic şi social. Așa au apărut focare de rezistenţă anticomunistă. Foşti ofiţeri, studenţi, elevi, intelectuali, unii legionari, alţii fără orientare politică au început lupta deschisă cu noul regim. ”Memorialul Durerii” revine cu o serie în premieră - ”Istoria bravilor”.

Grupul Apostol, din zona Argeșului, Grupul Dobrogenilor și Grupul Arnota, care, în nordul Olteniei, au reprezentat mișcări de masă și în urma lor au rămas gropi comune, în care au fost aruncați eroii. Documentele Securității menționează pentru primii zece ani de ocupație sovietică 1944-1954, un număr de 1196 de organizații și grupări subversive. Ceea ce nu se știe însă, este că încă există martori oculari care așteaptă să povestească ororile pe care le-au văzut.

Patru unități de armată, armament greu și susținere aeriană, acesta a fost arsenalul desfășurat de forțele conduse de securitate în Muntele Arnota. După masacrul de la Hoaga Molidului a urmat represiunea împotriva supraviețuitorilor și a celor ce au susținut grupul de partizani. Rănile produse atunci nu au dispărut nici astăzi...

TVR +
Canalul TVR YouTube