loader
Foto

Concursul „Enescu”: Vineri, concertul extraordinar al violonistei Mihaela Martin

Între 31 iulie și 4 august, de la ora 16.00, TVR Cultural a transmis recitalurile susținute de violonistul Dmitry Stikovetsky și pianistul Iain Burnside, pianistul Roland Pontinen, violoncelistul Marcel Johannes Kits, pianista Victoria Vassilenko și violonista Mihaela Martin, alături de violoncelistul Frans Helmerson și pianista Plamena Mangova, în cadrul Concursului Internațional „George Enescu”.

 

Luni, 31 iulie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat recitalul extraordinar susținut de violonistul Dmitry Sitkovetsky și pianistul Iain Burnside, în cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ediția 2021, cu lucrări de Johannes Brahms.

Repertoriu: Brahms – Scherzo – din Sonata F-A-E („Frei aber einsam” ); Brahms – Sonata pentru vioară şi pian în Sol major op.78 „Regensonate”; Brahms – Sonata pentru vioară şi pian în La major op. 100 „Meistersinger” și Brahms – Sonata pentru vioară şi pian în Re minor op 108.

În 2021, Dmitry Sitkovetsky a fost președintele juriului la secțiunea Vioară a Concursului „Enescu”. Un muzician cunoscut și apreciat în întreaga lume, Sitkovetsky declara, într-un interviu publicat pe site-ul Festivalului Enescu, că „atunci când alții se plâng că trebuie să studieze, eu râd. Glumești!? Sunt în compania lui Bach, a lui Mozart.

Dar, vai, călătorești, ești singur atâta timp. În nici un caz! Am cei mai minunați însoțitori! Călătoresc cu Prokofiev, cu Șostakovici, cu Brahms, cu Ravel, nu sunt niciodată singur! Dacă studiez o partitură, în mintea mea răsună deja muzica, mă deconectez, puf! Am dispărut!

Muncă? Rezervările de bilete, găsirea hotelurilor, programările… Astea-s muncă, nu muzica. Sigur, unele concerte pot deveni o provocare din punct de vedere fizic, obosești, dar e firesc, însă îmi place să cred că sunt construit pentru profesia asta. Mischa Maisky cânta și trei concerte pe zi la 70 de ani, trebuie să fii construit pentru așa ceva”.

Iain Burnside, despre care BBC Music Magazine scrie că este „practic ideal”, este considerat unul dintre cei mai de seamă pianiști de muzică de cameră din lume. El a colaborat cu mulți dintre marii interpreți vocali ai lumii.

O cronică muzicală, semnată de Marcel Frandeș pentru LiterNet, pe tema concertului extraordinar susținut de cei doi artiști, puteți citi aici.

(w882) Dmitry Sti

Dmitry Sitkovetsky și Iain Burnside. Sursă imagine: LiterNet

 

Marți, 1 august, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat recitalul extraordinar susținut de pianistul Roland Pöntinen, în cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ediția 2021, care a interpretat lucrări de Beethoven, Fauré și Ravel.

Repertoriul: Beethoven – Sonata nr. 30 în Mi Major op. 109 și Sonata nr. 31 în La diez major op.110; Fauré – Barcarolle nr. 9 La minor op.101, Barcarolle nr. 10 La minor op.104 nr. 2 și Impromptu nr. 5 op. 102; Ravel – „Miroirs” (1905).

În 2021, a fost membru al Juriului Secțiunii de Pian, în cadrul Concursului Internațional „George Enescu”.

Roland Pöntinen a debutat în 1981, cântând, de atunci, cu marile orchestre ale lumii. Între ele, amintim concertele susținute cu Orchestra Philharmonia, Filarmonica din Los Angeles la Hollywood Bowl, Orchestra de Cameră a Scoției la Glasgow și Edinburgh, precum și aparițiile la BBC Proms, unde a interpretat Concertele pentru pian de Grieg și Ligeti.

(w882) Roland Pon

Foto: Simon Larsson/ Festivalul „George Enescu”

 

Miercuri, 2 august, TVR Cultural a redifuzat recitalul susținut de violoncelistul Marcel Johannes Kits, în cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ediția 2021.

Marcel Johannes Kits (n. 1995) este unul dintre cei mai promițători tineri violonceliști din Estonia, câștigător al Concursului „Johannes Brahms” din Austria în 2016 și al Concursului Internațional „George Enescu”, în 2018, precum și al mai multor concursuri naționale din Estonia, precum Concursul televizat Classical Stars, în 2013, și Concursul Național pentru Instrumente cu coarde, în 2015.

A început să cânte la violoncel de la patru ani, iar la nouă ani a început să susțină concerte de la nouă ani, în Trio ‘95, alături de Robert Traksmann (vioară) și Rasmus Andreas Raide (pian).

Marcel Johannes Kits cântă la un violoncel italian realizat de Francesco Ruggeri (Cremona, 1674) și un arcuș realizat de Victor Fetique, ambele împrumutate lui de către Deutsche Stiftung Musikleben, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Festivalului „Enescu”.

(w882) Marcel Joh

Sursă imagine: YouTube Festivalul Enescu - prestația lui Marcel Johannes Kits la Concursul „Enescu” - 2018

 

Joi, 3 august, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat recitalul susținut de pianista Victoria Vassilenko, în cadrul Concursului „Enescu” - ediția 2021.

În program: Ceaikovski/Pletnev - Prolog din Suita „Frumoasa adormită” pentru pian solo; Debussy - Preludiile nr. 4, 3, și 12 din „Caietul II” („Les fées sont d’exquises danseuses”; „La puerta del Vino”; „Feux d’artifice”); Ginastera - Dansurile argentiniene („Danza del viejo boyero”; „Danza de la moza donosa”; „Danza del gaucho matrero”); Ceaikovski/Pletnev - Adagio din Suita „Frumoasa adormită” pentru pian solo; Musorgski - „Tablouri dintr-o expoziție” („Promenada”; „Gnomul”; „Promenada II”; „Vechiul castel”; „Promenada III”; „Tuileries – Cearta copiilor după joacă”; „Bâdlo”; „Promenada IV”; „Dansul puilor ce ies din găoace”; „Evreul bogat și cel sărac”; „Promenada V”; „Târgul din Limoges”; „Catacombele”; „Coliba pe Picioare de Găină – Baba Iaga”; „Marea Poartă a Kievului”).

Victoria Vassilenko a câștigat numeroase concursuri de profil, între care se numără și Concursul Internațional „George Enescu” - ediția 2016. A primit premiile pentru „Studentul Anului” și „Grupul de Muzică de Cameră al Anului” la Madrid, oferite personal de regina Spaniei.

Din 2020, Victoria Vassilenko predă pianul la Academia de Muzică „Prof. Pancho Vladigerov”, iar în 2021 și-a obținut doctoratul în muzică.

(w882) Viktoria V

Sursă: Andrei Gîndac /Facebook Festivalul Enescu

 

Vineri, 4 august, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat recitalul susținut de violonista Mihaela Martin, împreună cu violoncelistul Frans Helmerson și pianista Plamena Mangova, în cadrul Concursului „Enescu” - ediția 2021.

În program: Beethoven – Sonata pentru vioară şi pian op. 47 n4. 9 „Kreutzer”;  Sonata pentru violoncel şi pian nr. 2 op. 5 în sol minor; Trio nr. 7 în si bemol major, op. 97, „Arhiducele”.

Violonista Mihaela Martin este considerată una dintre cele mai importante muziciene ale generației sale. A început să studieze vioara la vârsta de cinci ani, cu tatăl ei, apoi cu Ștefan Gheorghiu, elevul lui George Enescu, și David Oistrach. A câștigat numeroase concursuri internaționale de prestigiu și a concertat alături de importante orchestre ale lumii. Predă la Universitatea de Muzică din Cologne, la Academia Brenboim-Said din Berlin și la Academia Kronberg.

(w882) Mihaela Ma

Sursă foto: Facebook Filarmonica „George Enescu”

Producător TVR: Valentina Băiţan

FILM.TVR.RO

Logo

 
Rodica Mandache, în rolul Pălărierului... cel bun, la „Vis sau realitate”

Pe 17 mai, mult admirata actriţă îşi încearcă noi talente. Basti Ţopescu îi este alături, ajutând-o să-şi îndeplinească visul. Un nou episod „Vis ...

Veta Biriş, triplu aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, precum şi cu ...

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" vă așteaptă  sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.