loader
Foto

Fenomenul „Song” în perioada comunistă, în episodul 1 „Adevăruri despre trecut"

Șase studenţi de la Facultatea de Limbi Germanice au înfiinţat grupul care avea să devină simbolul unei generaţii şi stropul de libertate al unei epoci îngenuncheate în faţa partidului unic. Povestea lor - sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 12.30, la TVR 1.

 

Să ai un nume englezesc şi totuşi să apari la televizor şi la radio sau în spectacole cu mii de spectatori era o mare realizare în România socialistă! Şi totuşi, cineva a făcut-o! Se numeau SONG (“cântec” în limba engleză) şi erau un grup coral format din studenţi bucureşteni.

Pentru a înşela urechile „vigilente” ale cenzorilor, iniţiatorii acestui grup utilizaseră o strategemă: au găsit o formulă agreată de conducători “Suntem Oamenii Noii Generaţii”; au prescurtat-o şi … minune - vezi, Doamne - a ieşit taman SONG.

(w882)

Dar membrii grupului nu mergeau întocmai pe linia partidului. În primul rând… se îmbrăcau cu blugi (semn al decadenţei occidentale). Mai apoi, cântau în limbi străine (engleză, franceză şi germană)! Şi niciodată, dar niciodată nu participau la manifestările omagiale închinate partidului sau măreţilor conducători. Iar în ultimii ani ai comunismului din România deveniseră subversivi de-a dreptul: cântau colinde!

Vor depăna amintiri din perioada de glorie a corului foşti membri; oameni care au fost alături de grup ani de zile şi care identifică Songul cu libertatea: Gabriela Simionescu, Adina Mihalea; Adriana Moca; Bianca Ionescu, Bogdan Dragomir şi Doru Gînju. Sâmbătă, 20 aprilie, de la 12.30, la Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

Realizator: Roxana Tarhon

Producător: Raluca Rogojină

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Duminica, 28 aprilie, de la ora 21:00, la TVR MOLDOVA (reluare – vineri, de la ora 10.00) şi sâmbătă, 4 mai, de la ora 13:00, la TVR ...