loader
Foto

Familia - „celula de bază a societăţii” în Epoca de Aur

Familiile cu ani vechime şi cu mulţi copii erau încurajate, premiate şi deveneau „vedetele” televiziunii publice. Seria de documentare „Adevăruri despre trecut” a continuat cu episodul 5 sâmbătă, 26 noiembrie, ora 14.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Episodul este disponibil online pe TVR+.

În perioada Epocii de Aur, familia era celula de bază a societăţii, iar cei doi soţi - „tovarăşi de viaţă”, adică aveau drepturi egale. Codul familiei prevedea că Statul protejează şi susţine familia. Sâmbătă, 26 noiembrie, de la 14.30, la TVR 1 şi TVR+, în episodul 5 al seriei documentare Adevăruri despre trecut aflăm mai multe despre familie şi căsătorie în Epoca de Aur.

În acea perioadă, cei doi viitori parteneri se cunoşteau de cele mai multe ori în copilărie sau adolescenţă şi visul lor, stimulat de familie, era să ajungă la vârsta la care să se poată căsători, să intre... în rândul lumii. Dacă nu se ştiau din copilărie, viitorii parteneri se găseau lucrând la aceeaşi întreprindere sau participând la aceleaşi activităţi... de construire a societăţii multilateral dezvoltate. Modelul de viaţă era cuplul prezidenţial, exemplu de urmat...cu mândrie patriotică.

Căsătoria devenea o necesitate, dar şi o sarcină de serviciu pe care o aveai de îndeplinit cât mai repede şi mai serios posibil. Pentru că societatea, ţara, partidul nu aveau timp de aşteptat. Familiile cu ani vechime şi cu mulţi copii erau încurajate, premiate şi deveneau ”vedetele” televiziunii publice. Aşa a fost cazul familiei Maria şi Ioan Pop din Cristeşti, jud. Mureş, familie care în octombrie 1971 şi-a aniversat nunta de aur. Despre acel eveniment, există un film în Arhiva Televiziunii Române. După 45 de ani, în octombrie 2016, o echipă a TVR a fost în satul din Mureş şi s-a întâlnit cu o parte din nepoţii familiei Pop. Amintirile frumoase, sfaturile şi mai ales exemplele de viaţă primite de la bunici sunt şi acum prezente în viaţa familiei din judeţul Mureş.

Realizator: Aura Dobre

Producător: Raluca Rogojină

 

Din 29 octombrie, seria de documentare Adevăruri despre trecut a revenit la TVR 1cu noi episoade sâmbăta, de la 14.30. Despre ce însemna să supravieţuieşti în Epoca de Aur, despre ce însemna să rămâi om deşi trăiai duplicitar. Despre statul la cozi şi despre peştele de pe televizor. Despre “descurcăreală” şi despre a avea carne pe masă, duminica. Despre repartiţii. Despre Dacii şi curajul de a divorţa în anii ‘80. Despre toate acestea ne vom aminti sau vom afla în cele 8 episoade ale seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

„Este despre tinereţea, adolescenţa şi maturitatea noastră. Sunt imagini care arată tarele anilor ‘60-‘70-‘80, scoase la iveală pentru prima dată de la întâia lor difuzare pe post. Adevăruri despre trecut e despre adevărul vostru! Arhiva TVR a reţinut enorm din ce-am trăit. Încercăm, după 60 de ani, să redăm măcar o parte. Din 29 octombrie la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30” (Raluca Rogojină).

Realizatori: Roxana Tarhon, Iulian Foişor, Aura Dobre, Marian Voicu, Ştefania Ţene.

Consultant de specialitate: Lavinia Betea

foto: ele.ro

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...