Centrul de Excelență pentru Eco-Tehnologii şi Fabrica de Ierarhi din Măneciu

TVR1 | Duminică, 26 Iunie 2022
Peisajele încântătoare concurează cu unicitatea poveștilor din zonă! Surprinzătoarea comună Măneciu, din judeţul Prahova, ni s-a dezvăluit la „Exclusiv în România”, duminică, 26 iunie, de la ora 17.00, la TVR 1. | VIDEO
Cristina S, Cristi T si echipa
2
1
4
Cristina S, Cristi T si echipa
2
1
4

Poate mulţi aţi trecut pe-acolo şi v-aţi minunat de pitoreasca stațiune balneoclimaterică de larg interes Cheia, însă puţini ştiu că aceasta este parte a unei comune bogate în comori şi unicate surpriză.

Cristina Șoloc și Cristi Tabără ne-a prezentat comuna Măneciu, din judeţul Prahova duminică, în noua ediţie „Exclusiv în România”.

(w640) Cristina S

Într-unul dintre cele șapte sate ale comunei Măneciu l-am întâlnit pe prof. dr. Leon Zăgrean neurocercetător, care, după ce a cercetat o viață bolile neurodegenerative și îmbătrânirea, pare că a găsit secretul sănătății de fier: la 70 de ani, fără medicamente și fără nevoia de doctor. Prof. Zăgrean ne-a dezvăluit secretul sănătății lui și ne-a purtat pe urmele marelui inventator român Henri Condă.

(w640)

Cu Cristian Tabără şi echipa am ajuns la vechea platformă experimentală de la Măneciu, unde erau dezvoltate și testate, în 1974, invențiile savantului Henri Condă, printre care și Aerotub Expres, trenul care putea atinge 500 de Km/h, prin tub vidat, pe pernă de aer.

(w640) 2

După 1989, platforma a ajuns ruine, dar din 2015, a renăscut. Acum, pe locul ales de Henri Coandă pentru experimente, activează un Centru de Excelență pentru Eco-Tehnologii – EcoTech, o extensie a Institutului Național de Cercetare Erospațială INCAS (București). Pe Platforma Experimentală de la Măneciu au loc, în prezent, experimente legate de aerodinamică, iar tinerii cercetători de aici dezvoltă simulatoare unice în Europa şi care aduc bani în România.

(w640)

(w640) 1

De la INCAS, am urcat mai departe, pe drum de munte, ca să ajungem la Mănăstirea Crasna, supranumită și Fabrica de Ierarhi. Starețul Mănăstirii Crasna, părintele Protosinghel Maxim Hulic, ne-a spus povestea sfântului Aresenie Pustnicul, îngopat aici.

(w640)

(w640) 4

La final, neurocercetătorul Leon Zăgrean ne-a explicat ce transformări au loc în creier, când un individ are o credință foarte puternică.

(w640)

TVR +
Canalul TVR YouTube