loader
Foto

Eveniment joi la TVR 1- Premiera filmului documentar Mihai I Regele Românilor

Avanpremiera a avut loc luni, 16 iulie, la Ateneul Român, în prezenţa Familiei Regale  

 

Joi, 19 iulie, de la ora 22.10, TVR 1 difuzează în premieră filmul documentar Mihai I Regele Românilor (TVR1 poate fi urmarit live şi pe TVR+) – realizat de Marilena Rotaru. Documentarul evocă pagini din istoria României cu biografia Regelui Mihai I, pe parcursul celor 85 de ani trecuţi de la moartea Regelui Ferdinand şi urcarea pe tron a Principelui Moştenitor Mihai, la 20 iulie 1927.

La împlinirea a 85 de ani de la urcarea pe tron a Regelui Mihai I al României, la Ateneul Român a avut loc luni, 16 iulie, avanpremiera acestui film. La eveniment au participat Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului României, oameni de cultură. Dintre aceştia amintim pe Excelenţa Sa domnul Prim ministru Victor Ponta, doamna Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, doamna Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, domnul Senator Călin Popescu Tăriceanu, domnul Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, Excelenţa Sa domnul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, academicianul Solomon Marcus, domnul Secretar de Stat Dan Petre.

Filmul conţine imagini în premieră ale unor evenimente, ascunse publicului la data producerii lor. Este vorba despre ziua de 24 decembrie 1990, când, venind în România să se închine la mormintele strămoşilor (Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria), Regele Mihai I şi o parte a Familiei Regale (Regina Ana, Principesele Margareta şi Sofia) au fost întorşi cu armele din drum şi obligat să se întoarcă în Elveţia.

Un alt moment prezentat în premieră este cel din 7 octombrie 1994, când Regele Mihai a fost întors, de asemenea, de pe aeroport, continuând să fie singurul român căruia nu i se dădea voie să vină în ţară.

Alături de imagini din arhiva personală, creată de-a lungul a douăzeci de ani (începând cu primul interviu realizat la Versoix, în 1991), Marilena Rotaru realizează portretul Regelui Mihai cu documente unice, înregistrate cu Majestatea Sa. Imaginile de arhivă sunt completate de mărturiile ASR Prinţului de Walles, precum şi cele ale unor personalităţi de prim plan ale societăţii româneşti şi universale ca: Eugen Ionescu, istoricii Neagu Djuvara, acad. Al. Zub, Ioan Scurtu, Corneliu Coposu, prof. Ion Zamfirescu, Doina Cornea, Al. Paleologu.

Mesajul filmului: monarhia a fost cea mai prosperă şi armonioasă perioadă din istoria României, iar Regele Mihai este şi la această oră cea mai înaltă instanţă morală a românilor.

Documentarul Mihai I Regele românilor va putea fi urmărit şi la TVR Cultural sâmbătă, 21 iulie, de la ora 16.45.

 
De Ziua Naţională, TVR a prezentat eroii dintre noi, la Gala „Omul anului” | VIDEO

Televiziunea Română onorează eroii anului 2023! Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, ora 21.00, TVR 1 a difuzat Gala „Omul anului”, ...

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

publicat: Vineri, 01 Decembrie 2023

De Ziua Naţională a României, TVR CULTURAL aniversează un an de când şi-a asumat misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în ...

"Dincolo de alb și negru" cu Alexander Hausvater

publicat: Vineri, 01 Decembrie 2023

O incursiune în universul HAUSVATER la "Dincolo de alb și negru", sâmbătă, 2 decembrie, ora 17:00, la TVR 1 și TVR+.