loader
Foto

Eurovision 2019: România va concura în a doua semifinală

Piesa ce va reprezenta ţara noastră va intra în competiţie pe 16 mai.

 

Luni, 28 ianuarie, la Tel Aviv, oraşul care va găzdui concursul Eurovision Song Contest din acest an, a avut loc tragerea la sorţi pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei. Piesa care va reprezenta ţara noastră la Eurovision intră în prima parte a semifinalei cu numărul 2 a concursului.

Concurăm în a doua semifinală, deci vom avea mai mult timp să intrăm în atmosfera competiției și să interacționăm cu fanii și jurnaliștii, care vor veni în număr foarte mare la Tel Aviv”, spune Smaranda Vornicu-Shalit, şefa delegaţiei României la ediţia din acest an a concursului. Pregătirile preliminare pentru proiectul acestei ediții au fost făcute deja. După ce vom afla cu ce piesă mergem în Israel, vom avea la dispoziție trei luni să pregătim show-ul României pentru faza internațională, așa că prima ședință a delegației cu reprezentantul României va avea loc chiar pe 17 februarie, după finala națională”, a mai declarat Smaranda Vornicu-Shalit.

(w882) Panou Roma

Anul acesta, la Eurovision participă 42 de ţări, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea din 14 mai, iar 18 ţări luptă în cea de-a doua, pe 16 mai. Finala Eurovision Song Contest 2019 va avea loc pe 18 mai.

Împărţirea ţărilor participante pe semifinale este următoarea:

  • Semifinala 1 – prima parte: Slovenia, Belarus, Cehia, Muntenegru, Cipru, Serbia, Finlanda, Polonia, Ungaria;
  • Semifinala 1 – partea a doua: Estonia, Portugalia, San Marino, Islanda, Georgia, Australia, Belgia, Ucraina, Grecia;
  • Semifinala 2 – prima parte: Elveția, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, ROMÂNIA, Danemarca, Armenia;
  • Semifinala 2 – partea a doua: Albania, Azerbaidjan, Macedonia, Norvegia, Rusia, Olanda, Croația, Lituania, Malta.

(w882) Panou semi

Ordinea intrării ţărilor în concurs va fi stabilită ulterior de organizatori.

Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) - Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia  - sunt calificate direct în finală, alături de ţara gazdă, Israel, și vor vota, în semifinale, astfel:

  • Spania, Franța și Israel votează în prima semifinală.
  • Germania, Italia și Marea Britanie își aleg favoriții în semifinala cu numărul 2.

(w882) Impartire

În cadrul evenimentului, care a avut loc la Muzeul de Artă din capitala Israelului,  Duare Cordeiro, primarul Lisabonei, i-a înmânat lui Ron Huldai, omologul său din Tel Aviv, însemnele oraşului gazdă al Eurovision Song Contest.

După ce prima semifinală a Selecției Naționale și-a aflat câștigătorii duminică, 27 ianuarie, în show-ul organizat la Iași, Eurovision România continuă la Arad, pe 10 februarie, în decorul de la Sala Sporturilor „Victoria”. Finala Națională va avea loc pe 17 februarie 2019, la București, când vom afla ce piesă va reprezenta România în concursul internațional. Evenimentul este transmis în direct la TVR 1, TVR Moldova, TVR Internaţional, TVR HD şi online, pe TVR+.

Toate piesele calificate în semifinale sunt încărcate pe site-ul dedicat, eurovision.tvr.ro, unde pot fi accesate şi alte detalii privind Selecția Națională.

Despre Eurovision:

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

La ediția precedentă a concursului, România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care a participat cu piesa Goodbye.

Sursa foto: eurovision.tv

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...