loader
Foto

Europolis: Tezaurul ascuns la Mănăstirea Uspenia | VIDEO

RECOMANDARI

Cărțile, asemenea oamenilor, poartă amprenta unei individualități, a unei istorii și a unei meniri.

 

Unele ne atrag prin bogăția ideilor, altele prin frumusețea lor inerentă. Cărțile vechi, în mod special, impresionează prin efortul și pasiunea cu care autorii au creat opere de artă literară.
.

.
Mănăstirea Uspenia ne oferă astăzi oportunitatea de a descoperi astfel de comori, adăpostite în fondul său de carte veche și rară.

Inițiativa aparține domnului Silviu Feodor, președintele comunității rușilor lipoveni, care, copil fiind, a deprins tainele scrisului slavon în această mănăstire. El a conștientizat valoarea inestimabilă a acestui tezaur, deseori trecută cu vederea. Cu emoție și perseverență, a reușit să mobilizeze resursele necesare pentru a pune în valoare acest patrimoniu cultural.

Fondul de carte veche, organizat de arhiepiscopul Arcadie al II-lea, include exemplare de o valoare excepțională, atât prin conținut, cât și prin vechime. Unul dintre cele mai notabile este Biblia de la Ostrog din 1580, un exemplar rar, anterioară ediției cunoscute din 1581, și care conține rectificări ulterioare ale erorilor inițiale.

De asemenea, se remarcă un tipic bisericesc din 1611, "Capetele lui Martu," tipărit cu caractere unciale de Anisim Radishevsky, un tipograf ale cărui lucrări au fost considerate eretice și arse în public. Descoperirea sugerează posibilitatea existenței unui exemplar personal al tipografului, adăugând o dimensiune emoțională și istorică deosebită.

Redescoperirea și valorificarea tezaurului ascuns din mănăstirea Uspenia reprezintă o inițiativă crucială pentru prezervarea patrimoniului cultural și pentru înțelegerea profundă a istoriei noastre comune.
.

Europolis: Tezaurul ascuns din Mănăstirea Uspenia, vineri, 11 aprilie, ora 15:55, TVR 1 și TVR+

 
Importanța unei abordări strategice a inovației și educației în România | VIDEO

În dialogul purtat cu domnul conferențiar universitar dr. inginer Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnice Timișoara, tema centrală ...

„Ora Regelui” aduce în prim-plan legăturile Casei Regale cu Sfântul Scaun

10 mai este o dată cu multiple semnificaţii în istoria Românie. Despre încărcătura acestei zile aflăm la „Ora regelui”, sâmbătă, 10 mai, la TVR 1 ...

Observatorii internaționali notează reflectarea echilibrată a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de către TVR

Raportul preliminar al misiunii internaționale de observare a alegerilor, derulată sub egida Organizației pentru Securitate şi Cooperare în ...